Τα πλεονεκτήματα των ΕΠΑΛ: Και ισότιμο με των Γενικών Λυκείων απολυτήριο, και πτυχίο, και επιπλέον μόρια για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, και ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Το απολυτήριο λυκείου από το ΕΠΑ.Λ. είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου;
ΝΑΙ, τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.
Στο ΕΠΑ.Λ. δίνεται μόνο απολυτήριο λυκείου όπως γίνεται στο γενικό λύκειο;
ΟΧΙ, στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται εκτός από το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 4 και επιπέδου 5 μετά από πιστοποίηση μετά το τέλος των 9 μηνών της μαθητείας. Με την μαθητεια δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ ηλικίας 18 – 24 ετών, ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, για εννέα (9) μήνες, υπό τη εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και πλήρη ασφάλιση (υγειονομική και συνταξιοδοτική) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο.
Τι είναι το πτυχίο επιπέδου 4;
Όταν λέμε πτυχίο επιπέδου 4 εννοούμε το πτυχίο που παίρνουν οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητας του τομέα που έχουν επιλέξει στον ιδιωτικό τομέα ή να διοριστούν σε αντίστοιχη θέση στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Γιατί να προτιμήσει κάποιος ένα ΕΠΑ.Λ.;
Γιατί αποφοιτώντας, εκτός από απολυτήριο ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, θα πάρει και πτυχίο ώστε να μπορεί να εργαστεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως υπάλληλος είτε να συνεχίσει τις σπουδές του στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή στα ΙΕΚ Εκτός αυτού, μπορεί να έχει και μόρια επιπλέον για διορισμό στο δημόσιο μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Τα ΕΠΑΛ είναι εξοπλισμένα και με εργαστήρια;
ΝΑΙ, υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια στα Ε.Κ. (εργαστηριακά κέντρα). Ο εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα χαρακτηριστικά του σχολείου και το αναλυτικό πρόγραμμα των ειδικοτήτων.
Αν κάποιος τελειώσει το Γενικό Λύκειο μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο τομέα του ΕΠΑ.Λ;
ΝΑΙ, μπορεί, στη Β΄ Λυκείου, επιλέγοντας έναν τομέα που τον ενδιαφέρει και αφού ολοκληρώσει και την αντίστοιχη ειδικότητα στη Δ΄ Λυκείου παίρνει πτυχίο της ειδικότητας αυτής. Τα τρία αυτά χρόνια παρακολουθεί μόνο μαθήματα της ειδικότητας που έχει επιλέξει, και όχι μαθήματα Γενικής Παιδείας, δηλαδή 16 μόνο ώρες την εβδομάδα και μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ.
Και τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να δηλώσει όποια πανεπιστημιακή σχολή θέλει;
Μπορεί να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ – Α.ΤΕΙ σε σχολές σχετικές με την ειδικότητά του αλλα και σε σχολές ενός κοινού πεδίου όπως ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικές ,αστυνομικές σχολές και σχολές πυροσβεστικής μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη ,(2) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο(2) μαθήματα της ειδικότητάς του. ‘Αλλωστε από το σχολικό έτος 2016-2017 ισχύει η εισαγωγή επιπλέον θέσεων 1% για κάθε τμήμα στις Πανεπιστημιακές σχολές (ΑΕΙ).
Αλλά τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να πάει και στα Ι.Ε.Κ.;
Φυσικά ,αν επιθυμεί θα συνεχίσει τις σπουδές του στα Ι.Ε.Κ στα οποία πλέον είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου, για την απόκτηση επιπλέον εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας
Τι εννοούμε λέγοντας τομείς στο ΕΠΑ.Λ.;
Στο ΕΠΑ.Λ. αντί να λέμε θεωρητική ή θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση, όπως λέμε στο Γενικό Λύκειο, λέμε τομέα μηχανολογικό, οικονομικό, ηλεκτρολογικό, πληροφορικής, υγείας πρόνοιας, δομικών έργων, κ.ά. Στον τομέα παρακολουθείς εκτός από μαθήματα γενικής παιδείας, θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του επαγγελματικού τομέα που έχεις επιλέξει.
Πότε γίνονται οι εγγραφές στο ΕΠΑ.Λ.;
Μεγάλη προσοχή γιατί για πρώτη φορά φέτος η εγγραφή αλλά και η ανανέωση εγγραφής των μαθητών γίνεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ με τους κωδικούς του taxis net από 19/6/2017 έως 23/6/2017 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e- epal.