18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν το μέτρο της βίζας 72 ωρών για Τούρκους Πολίτες

ΒΙΖΑ

«Αναγκαία», χαρακτηρίζουν την εφαρμογή έκδοσης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουριστικές επισκέψεις (βίζα 72 ωρών) σε πολίτες της Τουρκίας, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς εξωτερικών Ν. Κοτζιά, οικονομίας Γ. Σταθάκη, και εσωτερικών Ν. Βούτση.

Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:

«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους τομείς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παρόλα αυτά, στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία (μια σημαντική – αναδυόμενη – αγορά για τον εισερχόμενο τουρισμό), το τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται σημαντικά ανά γεωγραφική περιοχή, ανά νομό, χωρίς όλες οι περιοχές να μπορούν να εκμεταλλευθούν πλήρως τη μεγάλη αυτή αγορά.

Το θέμα της βελτίωσης των διαδικασιών και του κόστους χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες, επαγγελματικούς – τουριστικούς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα, από την προτεινόμενη βίζα 72 ωρών, ο Νομός Έβρου θα ωφεληθεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Η περιοχή, τόσο του Έβρου, όσο και συνολικότερα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα περασμένα χρόνια οδήγησαν στην υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού τις περιοχής, στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, στην εξόντωση του ζωικού κεφαλαίου και στα χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημαντική είναι η έλλειψη υποδομών και η υποβάθμιση των δομών Υγείας και Παιδείας. Σε συνδυασμό με τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, όλο αυτό το πλαίσιο δημιουργεί για την περιοχή, μια εκρηκτική κατάσταση, που καθιστά αβίωτη την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο μεταξύ, ο Έβρος δεν καταφέρνει να προσελκύσει μεγάλη μερίδα του μαζικού τουρισμού, παρ’ ότι διαθέτει  όλα τα στοιχεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μορφές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εποχικότητα, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν σε δωδεκάμηνη βάση.

Η περιοχή διαθέτει ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Τα αστικά και ημιαστικά κέντρα του νομού διαθέτουν αξιόλογους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, έτσι ώστε να αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών για τουρισμό πόλεων. Ταυτόχρονα, η γειτνίαση του Έβρου με χώρες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα την Τουρκία, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη πλευρά, για τη νησιωτική χώρα, η αύξηση των τουριστών από τη Τουρκία, σε συνδυασμό με την σωστά σχεδιασμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (με την εμπειρία από την  εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου), θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών – ποιοτικών τουριστικών προϊόντων και στη βελτίωση της  ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στη  νησιωτική χώρα.

Οι παρούσες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας, εμποδίζουν αρκετούς Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τις εν λόγω περιοχές για λίγες ημέρες, όπως θα επιθυμούσαν.

Η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης βίζας, η επαρκής στελέχωση στις πύλες εισόδου, η εφαρμογή μειωμένων τιμών στις θεωρήσεις εισόδου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών ώστε να γίνει περισσότερο δελεαστική η επίσκεψη των τουριστών, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός αιχμής, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Σημειώνεται ότι, συμβάλλοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η νέα περιφερειακή αρχή της Α.Μ.Θ., ήδη έχει εκδηλώσει επίσημα την πρόθεση της  να προβεί στις απαραίτητες, από πλευράς της, ενέργειες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι  σχετικοί κατάλληλοι χώροι στο Τελωνείο των Κήπων, ενώ εξετάζεται και η ενδυνάμωση του Τελωνείου Καστανεών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπερβούν δυσκολίες του παρελθόντος,  που δεν επέτρεπαν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό, είναι ευθύνη της Πολιτείας να αξιοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να απλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της τουριστικής βίζας 72 ωρών.

Επειδή, η έκδοση βίζας 72 ωρών, θα διευκολύνει και θα δώσει επιπλέον κίνητρα, αντί να ταλαιπωρεί και να αποθαρρύνει, τους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη για τις ανωτέρω περιοχές.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Προτίθενται να εξετάσουν την πρόταση έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;
  2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση και τον εφοδιασμό με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό στις πύλες εισόδου στον Έβρο, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και η ομαλή διακίνηση των τουριστών;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των ενεργειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Σένγκεν»;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Γκαρά Αναστασία

 

Γάκης Δημήτριος

 

Ιωαννίδης Ηλίας

 

Αμμανατίδου- Πασχαλίδου Ευαγγελία

 

Καΐσας Γεώργιος

 

Ρίζος Δημήτριος

 

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

 

Γιαννακίδης Ευστάθιος

 

Ιγγλέζη Αικατερίνη

 

Σταθάς Ιωάννης

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

 

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

 

Δημαράς Γεώργιος

 

Τσανάκα Αλεξάνδ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood