Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια διαθέτει 15.548.622 ευρώ από το πρόγραμμα CLLD-LEADER για την ενίσχυση 122 ιδιωτικών επενδύσεων σε αγροτικές περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και του βόρειου Έβρου, με στόχο την τοπική ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις που θα ενισχυθούν, αφορούν επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνίες, εργαστήρια, καταστήματα γενικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών.

Αν στους πόρους που διαθέτει η Περιφέρεια προστεθούν και τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι επενδύσεις που θα γίνουν στις τρεις περιοχές, φτάνουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια:

  • Αναπτυξιακή Δράμας: 6.607.970 € για 53 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.668.230 €.
  • Αναπτυξιακή Καβάλας: 6.225.757 € για 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.516.883 €.
  • Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου: 2.714.895 € για 19 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.805.424 €.

Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια συμπληρώνει την προηγούμενη των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Δημοσυνεταιριστική Έβρου Α.Ε., στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την οποία ενισχύθηκαν 20 ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές των Δήμων Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για τη διάθεση των πόρων, ο κ. Μέτιος συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου Α.Ε. Γιάννη Περιστεράκη. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

5b503bbb leader idiotika erga