1,5 εκατ. € από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί Δράμας

Προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο.
Αράπ Τζαμί Δράμα

1.469.300 ευρώ θα διατεθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί στη Δράμα.

Το Αράπ Τζαμί κτίστηκε την περίοδο 1850-1875 στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας, κοντά στη σημερινή πλατεία Δικαστηρίων, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Σήμερα, στην μπροστινή του πλευρά λειτουργούν καταστήματα που “κρύβουν” την πρόσοψή του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μέσω καταστήματος που ανήκει στον Δήμο Δράμας. Με τη χρηματοδότηση το συγκεκριμένο κατάστημα θα κατεδαφιστεί προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση στο τέμενος. Επιπλέον θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διάκοσμου, ενώ θα αναπλαστεί και ο περιβάλλων χώρος του ώστε να καταστεί επισκέψιμο.

Το έργο θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Στη Δράμα το Αράπ Τζαμί είναι το δεύτερο μνημείο που εντάσσεται για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μετά τον Βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Ενόψει της εξέλιξης, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος και ενημερώθηκε για την κατάστασή του από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιώργο Παπαδόπουλο.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood