ΤΗ έκρηξη που προκάλεσε η είσοδος των κοινωνικών δικτύων στην καθημερινότητά μας, συνοδεύτηκε από την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, δεν περιορίζεται από σύνορα. Η συνεργασία των κοινωνικών δικτύων με τις Ανοικτές Γραμμές Καταγγελιών είναι βασικό όπλο για την εξάλειψη του φαινομένου.

Για την προστασία των χρηστών του, το Twitter, έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με όλες τις παραβιάσεις ή καταγγελίες, οι οποίες γίνονται γνωστές από τους ίδιους τους χρήστες του. Η ομάδα χωρίζεται σε υπο-ομάδες, έχοντας η κάθε μία διαφορετικό αντικείμενο δραστηριότητας.

Ωστόσο, το Twitter, για να παρέχει ακόμη περισσότερη βοήθεια στην εξάλειψη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κανάλι επικοινωνίας με τις Ανοικτές Γραμμές, ώστε οι καταγγελίες που προέρχονται από αυτές να έχουν άμεση και πρώτη προτεραιότητα επεξεργασίας.

Έτσι, η SafeLine επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο άτομο της ομάδας ασφαλείας του Twitter για δραστικότερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της SafeLine, 149 λογαριασμοί του Twitter καταγγέλθηκαν στην Ελληνική Γραμμή. Από αυτές τις καταγγελίες, 53 προωθήθηκαν στον υπεύθυνο του Twitter και στην Ελληνική αστυνομία, ενώ 20, οι οποίες αφορούσαν παιδική πορνογραφία, προωθήθηκαν στον INHOPE για περεταίρω έρευνα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη γνωστοποίηση μιας καταγγελίας στην εξειδικευμένη ομάδα του Twitter, η απάντηση δίδεται εντός λίγων λεπτών.

Επιπλέον, το Help Centre που διαθέτει το Twitter στους χρήστες του, είναι γεμάτο πληροφορίες, συμβουλές και περιγραφές επιλογών για τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες θέλει να προβεί ένας χρήστης. Για παράδειγμα, ένας χρήστης που ενοχλείται από ένα tweet, έχει στη διάθεσή του ένα κουμπί αναφοράς, με το πάτημα του οποίου αποστέλλεται το παράνομο περιεχόμενο απευθείας στο Twitter, χωρίς να χρειαστεί η συμπλήρωση κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας.

Σε περίπτωση που κάποιοι χρήστες έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα στο Twitter μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Η ηλεκτρονική φόρμα είναι διαθέσιμη στους παρακάτω συνδέσμους (επιλέξτε την αγγλική έκδοση του Twitter):

t.co/report

t.co/reporting

ΤΤΗ SafeLine είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών). Αποτελεί δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στο 2810391882 (κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine) και στην ιστοσελίδα www.safeline.gr.

Νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες παρέχονται από τη σελίδα στο facebook http://www.facebook.com/pages/Safeline/161410338270 και στο twitter: @safeline_gr