14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

Η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων της με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά εργασίας, απαρίθμησε τις σχετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης.
domna_mixailidou_eur-scaled-e1664606645249

Συγκεκριμένα:

 1. Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, σε αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.
 2. Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
 3. Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
 4. Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για την ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.
 5. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
 6. Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 7. Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 που είναι περισσότερες από τις 10 ημέρες που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.
 8. Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.
 9. Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.
 10. Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.
 11. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.
 12. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
 13. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.).
 14. Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood