Τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση Πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων Τελών, Δορυφορικής Τεχνολογίας με Οπτική Αναγνώριση» σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας εμφατικά ότι «η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό».

ΣΠΙΡΤΖΗΣ
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Στον διαγωνισμό μετέχουν εταιρείες με αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων, καθώς και ελληνικές, οι οποίες μέσω αυτής της σύμπραξης θα αποκτήσουν εμπειρία στην εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε τους επικεφαλής των πέντε ομίλων που μετέχουν στο διαγωνισμό, και όπως διευκρινίζει, η ακριβής σύνθεση των ομίλων θα προκύψει μετά την ηλεκτρονική αποσφράγιση των υποβληθέντων φακέλων που θα διενεργηθεί την επόμενη εβδομάδα μέσω του ΕΣΗΔΗΣ.

Οι πέντε όμιλοι είναι:

  • ΙΝTRASOFT INTERNATIONAL S.A.
  • STRABAG A.G.
  • VINCI HIGHWAYS
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο, το χρονοδιάγραμμα διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού που είχε αναγγελθεί από τον Χρήστο Σπίρτζη στα τέλη του 2017, τηρήθηκε πλήρως.

«Σύμφωνα με τις πάγιες αρχές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε αυτοκινητόδρομο της ελληνικής επικράτειας, πλεονεκτεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα χρέωσης, καθόσον εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αφ’ ενός την προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία, και αφ’ ετέρου, τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή της», τονίζεται από το Υπουργείο.

Η έναρξη της διαδικασίας διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού, εγκρίθηκε μετά την επίσημη ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο τέλος του 2017. Ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Φεβρουαρίου, όμως κρίθηκε αναγκαία η παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, κυρίως από διεθνείς ομίλους, γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου, και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας-Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους.

Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών, ήτοι:

  1. Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).
  2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με τη χιλιομετρική αυτή απόσταση. Ειδικότερα, η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές (όπως στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, την επιτήρηση χρήσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, κ.ά).

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο, ώστε το σύστημα να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πηγή: documentonews.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: inkomotini.gr