132 μαθητές της Θράκης “υιοθέτησαν” τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχής

Πρόκειται για τον μικρότερο γύπα της Ευρώπης που απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.
Γ.Αζορίδης4

Για άλλη μια χρονιά πιστοί στο ραντεβού τους, μαθητές από τέσσερα διαφορετικά σχολεία της Θράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία του μεταναστευτικού γύπα Ασπροπάρη που ακόμα φωλιάζει στα γειτονικά βουνά της Ροδόπης και ο οποίος τα τελευταία χρόνια απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά,από σχολεία του Σουφλίου, του Τυχερού, του Ιάσμου και των Σαπών, στήριξαν ενεργά τη δράση του WWF για τη συμβολική «υιοθεσία» των τεσσάρων ζευγαριών του ασπροπάρη που έχουν απομείνει στη Θράκη, με μοναδική αποστολή να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να φωλιάζει στην περιοχή.

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΣημείο συνάντησης για τους μικρούς προστάτες των ασπροπάρηδων, το χωριό της Δαδιάς. Πάνω από 130 παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, καθώς και να παρουσιάσουν τις δράσεις που ετοίμασαν με στόχο να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα για την προστασία του μικρότερου γύπα της Ευρώπης.

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΚαι επειδή λοιπόν όπου υπάρχουν παιδιά υπάρχει αγάπη, αισιοδοξία και φαντασία, το θεατρικό παιχνίδι που ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ιάσμου, αποτέλεσε ένα “ταξίδι” σε μια άλλη εποχή, στο μακρινό…2040.  Μέσα από τα μάτια των παιδιών παρουσιάστηκε ένα μέλλον ελπιδοφόρο, όπου οι μαθητές ξανασυναντιούνται πλέον ως ενήλικες και μοιράζονται τα νέα: οι ασπροπάρηδες λέει του Κομψάτου, των Σαπών και του δάσους Δαδιάς, αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων προσπαθειών διατήρησης αλλά και χάρη στις δικές τους δράσεις όταν ήταν παιδιά!

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΤη «νούμερο ένα» απειλή για τον ασπροπάρη ανέδειξαν από τη δική τους πλευρά οι μαθητές του γυμνασίου Σουφλίου, παρουσιάζοντας ένα θεατρικό όπου μια συνέλευση ζώων τον προστατεύει από δηλητηρίαση ενημερώνοντάς τον έγκαιρα ότι κάποιος έρχεται στο δάσος για να ρίξει φόλες – δηλητηριασμένα δολώματα που φτιάχνονται παράνομα και σκορπίζουν τον θάνατο.

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΤο δικό τους μήνυμα για την προστασία του βενιαμίν των ευρωπαϊκών γυπών πέρασαν και οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Σαπών και του Γυμνασίου Τυχερού, προετοιμάζοντας εντυπωσιακά κολάζ και μοιράζοντας σε όλους τους μαθητές σελιδοδείκτες και συμβόλαια για την προστασία του ασπροπάρη!

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΦυσικά, στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τον ασπροπάρη από κοντά, στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς ξεναγήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. Εκτός από τον ασπροπάρη οι μαθητές γνώρισαν και δύο άλλους γύπες, τον μαυρόγυπα και το όρνιο.

Για να τιμήσει μαθητές και δασκάλους για το έργο τους, ο Φορέας προσέφερε σε κάθε σχολείο ένα χειροποίητο κάδρο, αναμνηστικό της επίσκεψης αλλά και της υπόσχεσης για την παντοτινή προστασία του ασπροπάρη!

132 μαθητές της Θράκης "υιοθέτησαν" τα τέσσερα εναπομείναντα ζεύγη Ασπροπάρη της περιοχήςΗ δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους γύρω από τα τέσσερα τελευταία  ζευγάρια ασπροπάρηδων της Θράκης, και ως γνήσιοι “νονοί” και “νονές”, τους ευχήθηκαν με συνθήματα και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον!

Η δράση της συμβολικής «υιοθεσίας» του ασπροπάρη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022. Συντονιστής του Προγράμματος είναι η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Βουλγαρίας (BSPB) και συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Ελλάδας, το WWF Ελλάς, η Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Αγγλίας (RSPB), η DoğaDerneği/BirdLife Tουρκίας (DD), τα περιφερειακά γραφεία της BirdLife International σε Αφρική και Μέση Ανατολή, το Ορνιθολογικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο Α.Π. Λεβέντη (APLORI), το CMS Raptors MoU, και η Οργάνωση Green Balkans. Ιστότοπος Προγράμματος: www.LifeNeophron.eu

Το WWF Ελλάς, ευχαριστεί τα ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας για τη συνεργασία, τον Δήμο Σουφλίου για την ευγενική δωρεάν παραχώρηση των λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών Σουφλίου και Τυχερού στη Δαδιά, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου για τη συνεργασία, το Forest Inn για τη φιλοξενία των σχολείων στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου, και τον συμπαραστάτη του Γρηγόρη Αζορίδη για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς:

Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς επισκεφθείτε το http://www.wwf.gr

Περισσότερες πληροφορίες: Χρίστη Σωτηρίου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 3311988, c.sotiriou@wwf.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood