Τη χρηματοδότηση της δράσης «Περιφερειακή Αριστεία», στο πλαίσιο της οποίας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα ενισχυθεί άμεσα με 13 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της έρευνας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας Κώστας Φωτάκης παρουσιάζοντας στην 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων την “Εθνική πολιτική για την Έρευνα”.

Η Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου, μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης σημειώνοντας ότι “η προσπάθεια στόχευε στο να καλυφθούν συγκεκριμένες περιφέρειες όπου η Θράκη έχει το μεγαλύτερο ποσό, κάτι το οποίο το χρειαζόμαστε στο πανεπιστήμιο μας, καθώς η έρευνα είναι μια ακριβή  και ιδιαίτερη δραστηριότητα που παρουσιάζει σύνθετες εκφάνσεις, θέλει χρόνο για να αποδώσει και χρειάζεται πρόσφορο έδαφος για να βλαστήσει, ξεπερνώντας ίσως τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις φρενάρουν τις διαδικασίες”. Κατά την κ. Μιχαλοπούλου πρέπει να ενισχυθούν οι υπάρχουσες ερευνητικές υποδομές “ώστε να γίνουν βάσεις, εθνικοί κόμβοι, για να στηριχθούν δραστηριότητες που αφορούν και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να προκύψουν και νέες ερευνητικές δραστηριότητας σχετικές με τα ερευνητικά πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θράκη”. “Αυτή την ώρα στη Θράκη και στη χώρα μας υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα στην έρευνα”, επισημαίνει η κ. Μιχαλοπούλου και θυμίζει ότι “πριν από έναν μήνα περίπου καταθέσαμε πρόταση ως ΔΠΘ σε μια δράση χρηματοδότησης από την Περιφέρειά μας σε μια πρόταση να λειτουργήσει από το πανεπιστήμιο και μάλιστα στην Ξάνθη μια «θερμοκοιτίδα» για νεοφυείς επιχειρήσεις η οποία θα έχει να κάνει με επιχειρήσεις που προκύπτουν από την αξιοποίηση ερευνητικών και όχι μόνο αποτελεσμάτων από το πανεπιστήμιό μας, σε μια διαδικασία ώσμωσης και αλληλοεπίδρασης του επιστημονικού πεδίου με την επιχειρηματική δράση”.

dpth 4Η εξωστρέφεια του ΔΠΘ

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είχε τη δική του παρουσία και μάλιστα στη δράση αυτή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα του ΔΠΘ. Η κ. Μιχαλοπούλου αναφερόμενη σε αυτή την παρουσία σημείωσε ότι “ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το πιο όμορφο κομμάτι του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές, για το ποιες δραστηριότητες κάνουν είτε στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με τους καθηγητές τους, είτε σε συνεργασία με κάποιους φορείς επιστημονικούς οι οποίοι έχουν να κάνουν με φοιτητικές εκδηλώσεις. Εάν μπορούμε να εμπνεύσουμε και να καθοδηγήσουμε στοχευμένα τους φοιτητές μας  για αυτά που θέλουν να κάνουν, θα είμαστε πολύ αποτελεσματικοί. Εκεί ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά αυτή λειτουργία, που αποτελεί ένα όχημα και για το Πανεπιστήμιο και για όποιον θα ήθελε να στηρίξει τις δράσεις μας”.