Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται απ’ ευθείας όπως και τώρα από τον λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν λάβει κάποιος υποψήφιος πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Οι παρατάξεις θα «βγάζουν» αριθμό δημοτικών συμβούλων αντίστοιχο των ποσοστών τους από την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο σύστημα των εκλογών της αυτοδιοίκησης, υπό τον τίτλο «Κλεισθένης Ι» που έρχεται σε συνέχεια του «Καλλικράτη», που με τη σειρά του είχε εξελίξει τον «Καποδίστρια».

«Είναι το πρώτο βήμα σε μια ανοιχτή μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, όταν και θα υπάρχουν οι δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων σε τομείς όπου σήμερα αυτό δεν είναι συνταγματικό δυνατόν», σημείωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», και συμπλήρωσε επεξηγηματικά: «Ανεξάρτητα τι είχαν πάρει στον πρώτο γύρο (σ.σ. οι υποψήφιοι δήμαρχοι), που μπορεί να ήταν και 18% ή 25% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αν στο δεύτερο έπαιρναν 50%+1 των ψήφων, θα έπαιρναν το 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχε 180 έδρες χωρίς τους ΑΝΕΛ».

Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο, ευρωεκλογές το Μάιο

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019», οι οποίες μάλιστα θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο του έτους (13/10 ο πρώτος γύρος και 20/10 ο δεύτερος γύρος). Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας (σ.σ. από τον Μάιο του ΄19), όπως επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, είναι η αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019.

Έλεγχος αποφάσεων από τον Επόπτη Νομιμότητας και όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Πολύ σημαντικό σημείο του «Κλεισθένη Ι» κατά τον κ. Σκουρλέτη, είναι ότι θεσμοθετείται ο Επόπτης Νομιμότητας. «Τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων τον έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πλέον θα είναι ευθύνη νέας υπηρεσίας που θα υπάγεται απ’ ευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι στελεχωμένη κατά κύριο λόγο από νομικούς», τόνισε, ενώ για τις αποφάσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι πιο κρίσιμες, υπογράμμισε: «Θα υιοθετηθεί ο σύγχρονος τρόπος ελέγχου με βάση τη διεθνή εμπειρία. Και μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία θα έχουμε, αλλά και χρόνο θα κερδίσουμε στην υλοποίηση».

«Επιλέξαμε το όνομα ενός ανθρώπου που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα…

…δεν είναι άσχετο με το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται και κυρίως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μια αναγκαία δημοκρατική τομή», σχολίασε ακόμη ο υπουργός, και κατέληξε υπενθυμίζοντας πως «άσχετα με το τι λένε η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, παλαιότερα το αίτημα για απλή αναλογική ήταν θέση και της ΚΕΔΕ».