Ένα καπέλο με προσαρμοσμένα γυαλιά και με αισθητήρες για την αυτονομία κινήσεων, που μπορεί να διευκολύνει τα άτομα με τύφλωση και με προβλήματα όρασης, κατασκεύασε ένας 12χρονος μαθητής από το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, ο Γιώργος Κοσμίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η εφεύρεσή του “έχει έναν ανιχνευτή απόστασης και όταν έρχεται κοντά σε ένα εμπόδιο, ακούγεται ένας ήχος και ειδοποιεί τον τυφλό ότι υπάρχει εμπόδιο για να απομακρυνθεί”.

ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣΗ ιδέα του γεννήθηκε από την επιθυμία του να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης: “Υπάρχουν πολλά άτομα οπότε ήθελα να λύσω ένα πρόβλημα που υπάρχει. Πιστεύω ότι θα βοηθούσε τους τυφλούς και εξωτερικά στον δρόμο, αλλά και εσωτερικά μέσα στο σπίτι τους”, αναφέρει.

Η πρωτοποριακή κατασκευή αναδείχθηκε μέσα από το Πρόγραμμα “STEMEmpowering Youth” που σχεδίασε και υλοποίησε το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “SciCo” (Science Communication) και την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, με σκοπό την υποστήριξη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας όπου οι λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό γεγονός.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 190 μαθητές Γυμνασίου από σχολεία των Δωδεκανήσων και της Θράκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διακριθούν για τις κατασκευές που υλοποίησαν.

ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ 3Τα τέσσερα πιο καινοτόμα έργα, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Innovation Week που διοργανώθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι:

  • Θερμοκήπιο για εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών / μια οικολογική κατασκευή ιδανική για νησιώτικο κλίμα που δημιουργήθηκε από ομάδα τριών μαθητών από τη Ρόδο.
  • 3D εκτυπωτής που δημιουργήθηκε από ομάδα τριών μαθητών για τον εξοπλισμό σχολικού εργαστηρίου στην Κάλυμνο και αποτελεί τον μοναδικό τέτοιο εκτυπωτή στο νησί.
  • Καπέλο με γυαλιά για τυφλούς, με αισθητήρες για την αυτονομία κινήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης, που δημιουργήθηκε από τον μαθητή από την Ξάνθη.
  • Αυτοκινητάκι-ξυπνητήρι που δημιουργήθηκε από δύο μαθητές της Ξάνθης επίσης, για να βοηθάει όσους δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα.

ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ 2Το «STEM Empowering Youth» εισάγει την καινοτομία στην τοπική κοινωνία με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και τη διάχυση της γνώσης στους μαθητές για την καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Παράλληλα ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων εφαρμογών για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ζητημάτων της καθημερινότητας. Τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες και ταλέντα, να γνωρίσουν στην πράξη πώς να φτιάχνουν ή να επεξεργάζονται εφαρμογές STEM (Science –Technology – Engineering – Mathematics), και να εκπαιδευτούν μέσω της διάδρασης και της ενεργητικής μάθησης.

Το Ίδρυμα Vodafone, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων, σχεδιάζει την υλοποίηση του επόμενου και σε άλλες περιοχές την Περιφέρειας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

πηγή