Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού Βυνοποίησης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. και για το 2015-16, αφού αναμένεται τα καλλιεργήσιμα εδάφη να ανέλθουν φέτος σε 28.000 στρέμματα από 17.000 την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια από τις πλέον πετυχημένες εφαρμογές της συμβολαιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα, και αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα, το 2006, τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού βυνοποίησης. Για την περίοδο 2015-16 ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή εκατοντάδες αγρότες από δεκάδες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής Γεωπόνος του προγράμματος, κ. Χρήστος Καβούνης, είχε εποικοδομητική συνάντηση με τη Διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με τα μέλη του υπό ίδρυση – από τον Σύλλογο – Συνεταιρισμού Παραγωγών.

Σημειώνεται ότι ο σπόρος του κριθαριού που χρησιμοποιείται, ταιριάζει απόλυτα με τα ελληνικά εδάφη και έχει υψηλές αποδόσεις με μικρές απαιτήσεις, ενώ η υπεροχή του σε ποιότητα έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού, συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας.

Στα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας, περιλαμβάνονται:

– Η δυνατότητα χρηματοδότησης της καλλιέργειας.

– Η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας από εξειδικευμένους γεωπόνους.

– Η αύξηση παραγωγής με την επιλογή πιστοποιημένων σπόρων από κατάλληλες ποικιλίες.

– Η εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής.

– Διασφαλισμένο εισόδημα.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Καβούνη, το κριθάρι είναι μια καλλιέργεια με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς ενδείκνυται για εναλλαγή, έπειτα από μία εντατική καλλιέργεια όπως το βαμβάκι. Εξάλλου, δεν απαιτεί πότισμα, ούτε πολλές λιπάνσεις, και είναι ελάχιστα επιρρεπές σε μυκητιάσεις, υπό κανονικές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, οι ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα, κάνουν την καλλιέργεια κριθαριού ιδανική για εξομάλυνση του φαινόμενου της λειψυδρίας.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι ένα από τα βασικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ, αποτελεί το «πρασίνισμα» των καλλιεργειών, το οποίο θα επιτυγχάνεται με αγρανάπαυση 5% και με εναλλαγή καλλιεργειών 25%.

Περισσότερες πληροφορίες στο 2531038715 και στο kavounis@vergina.com.gr