• Νέα προγράμματα για ανέργους, έντεκα τον αριθμό, εκπονεί και δρομολογεί το υπουργείο εργασίας.

Στη σχετική της εισήγηση η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε: “Από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, και η μεγαλύτερη μάχη που κληθήκαμε να δώσουμε, ήταν η μάχη για την καταπολέμηση και τη μείωση της ανεργίας. Της ανεργίας που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη την περίοδο 2010-2014 και στα μέσα του 2013 είχε φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 27,9%. Της ανεργίας που όλες οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου την παρέδωσαν μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβαν. Της ανεργίας που ήταν αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγήσει τη χώρα αλλά και των συνειδητών επιλογών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Σήμερα, μετά από τριάμισι χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το σημείο που η κυβέρνηση την παρέλαβε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία ήταν 19%.

Επί της σημερινής κυβέρνησης δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα ετήσια τεύχη των στοιχείων που συγκεντρώνει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το 70% της αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πλήρους απασχόλησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρέπει να συνοδεύονται από τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με όρους και κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί του πλούτου θα απολαμβάνουν μία όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Προσηλωμένοι σ’ αυτόν τον προσανατολισμό, όπως είχαμε δεσμευτεί και είχαμε νομοθετήσει, προχωρήσαμε στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων -της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης- ήδη επεκτείναμε 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται άμεσες αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών. Επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ξεκίνησε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, καταργώντας ταυτόχρονα τον υποκατώτατο για τους νέους. Η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, είναι διαρκής και έχει αποτυπωθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις. Θέσαμε για πρώτη φορά κανόνες για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών, για την καταβολή των μισθών, για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Θεσμοθετήσαμε μέτρα καταπολέμησης της απλήρωτης εργασίας και προβλέψαμε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που πτωχεύουν θα είναι οι πρώτοι που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους και θα παίρνουν πρώτοι τα δεδουλευμένα τους. Νομοθετήσαμε την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία συνδέοντάς το με κίνητρα πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία στοχεύοντας τους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Ενισχύσαμε τα ελεγκτικά μας όργανα με προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα ώστε να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στους χώρους δουλείας και να επιβάλουν τη νομιμότητα.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στον σχεδιασμό των πολιτικών μας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα βήμα που θέλουμε να δώσει αποφασιστική ώθηση στην αγορά εργασίας της επόμενης μέρας των μνημονίων, με ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αναβαθμισμένα δικαιώματα και μισθούς, με στήριξη πρωτίστως της εργασίας των νέων. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους”.

Μεταξύ αυτών:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Ωφελούμενοι:5.500
Προϋπολογισμός: 90.000.000€
Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:
-την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,
-τη θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και
-την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικία σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:
-για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ
-για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ
-για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.

2. Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29 ετών

Ωφελούμενοι: 3.000
Προγραμματισμός: Τέλη 2018
Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.
Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

3. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία

Ωφελούμενοι: 10.0000
Προγραμματισμός: Αρχές 2019
Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.
Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

4. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29)

Ωφελούμενοι: 3.000
Προγραμματισμός: τέλη 2018
Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.
Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.
Ενδεικτικές ειδικότητες:
-διαχείριση κοινωνικών δικτύων,
-marketing πολιτιστικών οργανισμών,
-διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,
-συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,
-αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

5. Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας
Ωφελούμενοι: 10.000
Προϋπολογισμός: 112.000.000€
Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018
Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.
Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.
Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:
-έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1600 ευρώ)
-έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1400 ευρώ)
-έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1200 ευρώ)