ΠΑΙΔΣτο πλαίσιο της σημερινής (12 Ιουνίου) Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παιδικής Εργασίας, και με σύνθημα «κόκκινη κάρτα στην παιδική εργασία», η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ξεκινά καμπάνια με στόχο να μπει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΔΟΕ, 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης, σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια. Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα  αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, εντούτοις οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα, και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «απαιτούνται λοιπόν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ’ επέκταση των ανήλικων μελών της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στον δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υλοποιώντας διεθνές πρόγραμμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της γνώσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος, μέσα από διεθνείς συμπράξεις, συνεργασίες και υποστηρικτικές δράσεις».