Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τα ψυχικά νοσήματα.

Όπως γίνεται φανερό και από τις έρευνες, η σημασία της μέρας είναι μεγάλη, διότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή, και οι χώρες επενδύουν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία, στην ψυχική υγεία. Αυτό επισημαίνει και το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: «Ψυχική Υγεία για όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Προσβασιμότητα».

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει αυτό το σύνθημα;

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, έχοντας τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη ως προς τη θεραπεία. Επίσης, παρ’όλο που η κατάσταση με τον κορωνοϊό κλόνισε δισεκατομμύρια ανθρώπους, εξακολουθεί να μην υπάρχει επαρκή πρόσβαση στην υποστήριξη για όσους το έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν τίθενται στο προσκήνιο παιδιά και έφηβοι. Τα παιδιά και οι έφηβοι με θέματα ψυχικής υγείας ξεκινούν με ένα επιπλέον συναίσθημα της απόρριψης από τους συνομηλίκους τους, κάτι το οποίο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της προσβασιμότητας για την υποστήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους. Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής (Ε.Κ.Ψ.) Π. Σακελλαρόπουλος, δρα και παρέχει τις υπηρεσίες της σε αυτόν τον τομέα.

  • Ποια είναι η προσφορά της “Ε.Κ.Ψ. Π. Σακελλαρόπουλος” στην ψυχική υγεία;

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1981 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα των συνεργατών του. Εκτός από τις περιοχές της Αττικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της και στους νομούς Έβρου- Ροδόπης, σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Σε μια περιοχή που υπολείπεται σημαντικά από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στοχεύει στην πρόληψη και στην έγκαιρη παρέμβαση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Το κλιμάκιο για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα, και παρέχειτις υπηρεσίες του σε παιδιά, εφήβους και γονείς.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • Διεύθυνση: Π. Τσαλδάρη 70, Κομοτηνή
  • Τηλέφωνο για πληροφορίες και ραντεβού: 25310-30468
  • E-mail: ekpsalxkmkom@gmail.com

6b82dcc2 world mental health day 2020 page 001