Γαβρόγλου: «Όχι μόνο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά για πρώτη φορά στα μεταπτυχιακά που είναι με δίδακτρα, είναι υποχρεωμένοι να εισάγουν μέχρι 30% παιδιά που λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα»

Εκτενή αναφορά στην πολιτική που ακολουθήθηκε γύρω από τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, έκανε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που παραχώρησε την Τετάρτη.

Από τα στοιχεία που παραχώρησε, προκύπτει αύξηση του συνολικού αριθμού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που διαθέτουν τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που δεν απαιτούν δίδακτρα.

Συγκεκριμένα, έως και τον Δεκέμβριο του 2015 λειτουργούσαν 735 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, εκ των οποίων τα 627 σε Πανεπιστήμια και τα 108 σε ΤΕΙ. Το σύνολο των ΠΜΣ στα ΤΕΙ είχαν δίδακτρα, ενώ στα Πανεπιστήμια υπήρχαν 211 ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα και 416 με δίδακτρα.

Φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα λειτουργήσουν συνολικά 924 μεταπτυχιακά προγράμματα, δηλαδή 189 νέα. Εξ αυτών, τα 665 θα είναι με δίδακτρα, ενώ τα 259 θα είναι δωρεάν. Από τα δωρεάν ΠΜΣ, τα 239 θα είναι σε Πανεπιστήμια και τα 20 σε ΤΕΙ, ενώ συνολικά τα νέα δωρεάν προγράμματα ανέρχονται σε 47.

Μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας, τον μεγαλύτερο αριθμό δωρεάν μεταπτυχιακών διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 55, ενώ ακολουθούν:

 • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 38
 • Το Πανεπιστήμιο Πατρών με 30
 • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 29
 • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 20
 • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με 18
 • Το Πάντειο Πανεπιστήμιο με 12
 • Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 10
 • Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 6
 • Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με 5
 • Το Πολυτεχνείο Κρήτης με 3
 • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με 2
 • Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 1, ενώ
 • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες δε διαθέτουν κανένα ΠΜΣ.

Στην τοποθέτησή του ο  Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα μεταπτυχιακά προγράμματα ήδη στην επικαιρότητα σχεδόν κάθε μέρα και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ είχε δεχτεί έντονη κριτική. «Το πρώτο θέμα που είχε συζητηθεί πέρσι σε αυτό το πλαίσιο ήταν ότι καταστρέφουμε τα μεταπτυχιακά. Δεν θα υπάρχουν μεταπτυχιακά. Είναι το τέλος των μεταπτυχιακών και μια καταστροφολογία γύρω από τα μεταπτυχιακά…», παρατήρησε.

Αφού παρουσίασε τους αριθμούς, που εμφανίζουν αύξηση σε όλα τα επίπεδα, διευκρίνισε καταρχάς πως το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό. «Γι’ αυτό έχουμε την επιτροπή η οποία μελέτησε έναν – έναν τους φακέλους», σημείωσε, «και ενέκρινε ένα τεράστιο ποσοστό από την πρώτη φορά. Υπήρξε αναπομπή, δεν υπήρξε απόρριψη, αφού δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα, και πολλά από τα μεταπτυχιακά που επανήλθαν διορθωμένα εγκρίθηκαν».

«Άρα ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η καταστροφολογία, το ότι

τινάζουμε στον αέρα τα μεταπτυχιακά με το νόμο έχει διαψευστεί», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, για να συνεχίσει: «Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όχι μόνο αυξήθηκαν, όπως είπαμε τα δωρεάν, αλλά για πρώτη φορά στα μεταπτυχιακά που είναι με δίδακτρα, είναι υποχρεωμένοι να εισάγουν μέχρι 30% παιδιά που λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Και επειδή πάρα πολλές φορές γίνεται μια παρεξήγηση δεν καθιερώθηκαν τα δίδακτρα με το νόμο πέρσι. Αυτά υπήρχαν. Εμείς θελήσαμε με τις διαδικασίες αυτές να μειωθούν και όντως έχουν μειωθεί, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει και η ποιότητα».