Δυσάρεστες εκπλήξεις για δύο Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επεφύλασσε η σημερινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο λόγος, για το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, και για το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, τα οποία τον Σεπτέμβριο θα δεχθούν μόλις 32 και 50 πρωτοετείς φοιτητές αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους υποψήφιους των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, προσφέρονταν, 108 θέσεις στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, αλλά καλύφθηκαν μόνο 20, και 162 θέσεις στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, όπου καλύφθηκαν 32. Στους αριθμούς αυτούς προστίθενται οι επιτυχόντες των Εσπερινών ΓΕΛ και των κατηγοριών 10% (+12 και +18 αντίστοιχα).

«Απώλειες» – αλλά μικρότερης κλίμακας – παρατηρούνται και στο Τμήμα Φιλολογίας Κομοτηνής, όπου από τις 195 διαθέσιμες θέσεις για υποψήφιους από τα ΓΕΛ, καλυφθήκαν οι 144. Άλλοι 22 εισακτέοι προέρχονται από τις κατηγορίες 10%.

Στα υπόλοιπα τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή ο αριθμός των επιτυχόντων σχεδόν ταυτίζεται με αυτόν των προσφερόμενων θέσεων. Μάλιστα, η Νομική και η ΣΕΦΑΑ θα υποδεχθούν τους μεγαλύτερους αριθμούς πρωτοετών – 507 και 401 αντίστοιχα.

Συγκεντρωτικά, σε όλα τα τμήματα και τις σχολές της πόλης εισάγονται συνολικά 1.930 πρωτοετείς φοιτητές.

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή:

ΤΜΗΜΑ / ΣΧΟΛΗ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ
ΓΛΩΣΣΑΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ 32
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ 166
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 401
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ 50
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 132
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 131
ΝΟΜΙΚΗΣ 507
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 329
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ 182
ΣΥΝΟΛΟ 1.930