Τον γ.γ. του ΥΠΕΣ “φέρνει” στην Κομοτηνή η Ελένη Λαφτσή-“Ενθαρρυντικά νέα για το θέμα των παιδικών χαρών”

Ανοιχτή ομιλία του Κ. Πουλάκη στην Κομοτηνή προανήγγειλε η επικεφαλής της "ΠΟΛΗτικής ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ".
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΛΑΦΤΣΗ

Τον γ.γ. του ΥΠΕΣ "φέρνει" στην Κομοτηνή η Ελένη Λαφτσή-"Ενθαρρυντικά νέα για το θέμα των παιδικών χαρών"Ανοιχτή ομιλία για τις αλλαγές στον “Καλλικράτη” και για όλη την ατζέντα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πραγματοποιήσει στην Κομοτηνή τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Κομοτηνής “ΠΟΛΗτική Ανατροπή”.

Αυτό προανήγγειλε η επικεφαλής της παράταξης κ. Ελένη Λαφτσή μετά από συνάντηση που είχε με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, σημειώνοντας μάλιστα συγχρόνως, πως υπάρχουν “ενθαρρυντικά νέα για το θέμα των παιδικών χαρών”.

Τον γ.γ. του ΥΠΕΣ "φέρνει" στην Κομοτηνή η Ελένη Λαφτσή-"Ενθαρρυντικά νέα για το θέμα των παιδικών χαρών"Χαρακτηριστικά η κ. Λαφτσή στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, ανέφερε: “Συνάντηση χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ.Εσ. Κώστα Πουλάκη στην Αλεξανδρούπολη. Ενθαρρυντικά τα νέα για το θέμα των παιδικών χαρών. Υπήρξε διάθεση για εξεύρεση άμεσης λύσης! Ο Κώστας Πουλάκης τον Ιούνιο στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία της “ΠΟΛΗτικής ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για τις αλλαγές στον “Καλλικράτη” και όχι μόνο. Θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση”.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των παιδικών χαρών, η κ. Λαφτσή έχει στείλει και επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία επισημαίνει:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Με την Υ.Α. 28.492/2009  η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.  Β931, υποχρεούνταν  οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές που λειτουργούσαν στην περιφέρειά τους, στις προϋποθέσεις και τεχνικές προδιαγραφές που έθετε η ίδια απόφαση έως την 31-12-2012, και κατόπιν πιστοποίησης από την αρμόδια  Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών, να λάβουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας και το ανάλογο ειδικό σήμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, μη συμμόρφωσης, απαιτείται διακοπή της λειτουργίας τους.

Ο Δήμος Κομοτηνής τον οποίο υπηρετώ από τη θέση της δημοτικής συμβούλου από τις εκλογές του 2014, δεν κατέστη δυνατό να εναρμονιστεί με τις  εν λόγω διατάξεις και να λάβει την απαιτούμενη για την περαιτέρω λειτουργία των στην περιφέρειά του ευρισκομένων  παιδικών χαρών πιστοποίηση μέχρι την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας, αλλά ούτε και έως την παραταθείσα μέχρι τον Ιούνιο του 2014 προθεσμία της ανωτέρω Υ.Α. με την  με αρ. 18.239/05-05-2014 Υ.Α.

Ως εκ τούτου, με τη λήξη της προαναφερθείσης προθεσμίας, οι παιδικές χαρές στον Δήμο Κομοτηνής, οι οποίες ανέρχονται σε 74, λειτουργούσαν και λειτουργούν παράνομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της  διοίκησης του Δήμου, και ως εκ τούτου, ή θα πρέπει να πιστοποιηθούν άμεσα, ή να διακοπεί η λειτουργία τους.

Επειδή σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, το κόστος προσαρμογής στις απαιτούμενες προδιαγραφές ή πιστοποίησής τους, αγγίζει ή και ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακρόχρονη οικονομική κρίση αλλά και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να ανταπεξέλθει και ως εκ τούτου διακόπτεται η λειτουργία των περισσοτέρων παιδικών χαρών.

Επειδή δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών ως προς τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος, οι οποίες υφίστανται αλλά θα αποδοθούν από την  τοπική κοινωνία στην κατάλληλη στιγμή, αλλά  ώρα για εξεύρεση λύσης  σε ένα σημαντικό ζήτημα που ήδη ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και δη το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Επειδή το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του Δήμου Κομοτηνής αλλά απασχολεί την πλειοψηφία των Δήμων ανά την επικράτεια.

Θεωρούμε ότι είναι εφικτή μία εκ νέου παράταση της  Υ.Α.28492/2009, με την επιπρόσθετη τροποποίηση «η συμμόρφωση των δήμων και η υποχρεωτική πιστοποίηση να αφορά ποσοστό ετησίως (π.χ. 10%) των υφισταμένων παιδικών χαρών», ώστε να διευκολυνθούν οι δήμοι (και οικονομικά να προβούν σε καλύτερο προγραμματισμό, και να το διαχειριστούν  αποτελεσματικότερα από πλευράς  έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού), να συμμορφωθούν με την εν λόγω Υ.Α.

Οφείλουμε δε στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα αρμοδιότητα (πιστοποίηση), η οποία ανατέθηκε στους δήμους χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πιστώσεων από την κεντρική διοίκηση. Σύμφωνα δε με τη νομολογία του ΣτΕ, δεν είναι έγκυρη η ανάθεση αρμοδιότητας εάν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πιστώσεις.

Κύριε Υπουργέ.

Σας εκθέσαμε το ανωτέρω πρόβλημα με τη βεβαιότητα – και όχι απλώς με την ελπίδα – ότι θα τύχει της ευμενούς εκ μέρους σας αντιμετώπισης και επίλυσής του, αναγνωρίζοντας την ευθυκρισία σας, την αντικειμενικότητα, καθώς και την ευαισθησία σας σε ανάλογα κοινωνικά θέματα.

Με εκτίμηση

ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΗ-τικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood