Περισσότερα από 1.500 αμνοερίφια και μεγάλα βοοειδή έχουν σφαχτεί τις τελευταίες μέρες (περίπου 1.500 ημερησίως), ενόψει του Πάσχα, στο Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής της Δημοτικής Επιχείρησης «Γευσιγνωσία», τη μοναδική πιστοποιημένη μονάδα του νομού που πληροί όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές διασφάλισης της υγιεινής και εξασφάλισης της δημόσιας υγείας, με περιβαλλοντική μελέτη και με άδεια λειτουργίας. Στη μονάδα εργάζονται πέντε μόνιμοι και απασχολούνται την τρέχουσα περίοδο τριάντα εποχιακοί υπάλληλοι (μέλη του τοπικού σωματείου εκδοροσφαγέων).

«Ψήφος εμπιστοσύνης» απ’ όλη την Ελλάδα

Το Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής δεν εξυπηρετεί μόνο τη Ροδόπη, αλλά και εμπόρους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Κρήτη, η Κόρινθος, η Λάρισα, κ.ά. «Μας επιλέγουν γιατί έχουμε ένα καλό σφαγείο που ικανοποιεί τις ανάγκες τους με ασφάλεια, καθαριότητα, επαγγελματισμό», αναφέρει ο Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Θέμης Τζενετίδης, επικαλούμενος και τα εύσημα των τοπικών κτηνοτρόφων.

ΣΦΑΓΕΙΑ 15Η διαδικασία σφαγής

«Για να σφαγιαστεί κάποιο ζώο, ο έμπορος ή ο κτηνοτρόφος πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία ή στο κτηνιατρείο της περιοχής του και να λάβει πιστοποιητικό. Το ζώο μεταφέρεται εδώ μαρκαρισμένο, ελέγχεται από κτηνίατρο, δίνεται η άδεια, σφαγιάζεται, και κατόπιν επανελέγχεται και προωθείται στην αγορά πάντα μεταφερόμενο με φορτηγό – ψυγείο», εξηγεί ο κ. Τζενετίδης, ενώ αναφορικά με τα υπολείμματα, όπως συμπληρώνει, «έχουμε συνάψει σύμβαση με εξωτερικό ιδιώτη συνεργάτη που τα παραλαμβάνει με ψυγείο, υπακούοντας σε όλους τους σχετικούς κανονισμούς, και με τις ανάλογες άδειες μεταφοράς και διακίνησης, και τα μεταποιεί στον δικό του χώρο».

Ο κ. Θ. Τζενετίδης, με την κτηνίατρο κ. Μαρία Παπαματθαίου.
Ο κ. Θ. Τζενετίδης, με την κτηνίατρο κ. Μαρία Παπαματθαίου.

Πιστοποιημένη τροφική ασφάλεια μέσω HACCP

Η επιχείρηση τηρεί τους κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής, υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων, τους οποίους εφαρμόζει με βάση τις αρχές του HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, και πιστοποιείται από διαπιστευμένο φορέα. Πιστοποίηση HACCP – που επιβάλλεται από Κανονισμό της Ε.Ε. – οι εγκαταστάσεις του σφαγείου (χώροι ζυγίσματος και σφαγής, γραφεία, αίθουσες αναμονής, κ.ά.), λαμβάνουν κάθε χρόνο μετά από σχολαστικούς ελέγχους αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Θ. Τζενετίδης με τον υπεύθυνο λειτουργίας του σφαγείου, δημοτικό υπάλληλο κ. Χρήστο Καραγιάννη.
Ο κ. Θ. Τζενετίδης με τον υπεύθυνο λειτουργίας του σφαγείου, δημοτικό υπάλληλο κ. Χρήστο Καραγιάννη.

Επενδυτικό αναπτυξιακό πλάνο

Μετά από δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας, το Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής χαράζει ρότα εκσυγχρονισμού. Ήδη κατά τα τελευταία δύο έτη η Διοίκηση της επιχείρησης έχει προβεί στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του επενδυτικού της προγραμματισμού, και συγκεκριμένα στην περίφραξη και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην κατασκευή δικτύου διαχείρισης όμβριων υδάτων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού (αποστειρωτήρες μαχαιριών, σκεύη τεμαχισμού, ανανέωση επιφανειών και πάγκων κοπής σφάγιων, κ.λπ.), και στον εν γένει εκσυγχρονισμό των δομών και εγκαταστάσεων του σφαγείου.

Συγχρόνως η Διοίκηση σχεδιάζει τη δεύτερη φάση του επενδυτικού της πλάνου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του σφαγείου και με σκοπό την αύξηση των εσόδων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Τζενετίδης, σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες για:

– απόκτηση πιστοποίησης HALAL από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Φορέα «Halal Certification Services GmbH» που εδρεύει στην Ελβετία.

– προμήθεια δεύτερου ψυκτικού θαλάμου, χωρητικότητας 2.000 ζώων (ο υπάρχων είναι χωρητικότητας 1.500).

– εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

ΣΦΑΓΕΙΑ 13 (2)επέκταση των εγκαταστάσεων μετά και την πρόσφατη νομιμοποίηση αυθαίρετου χώρου 15 τ.μ. που ανάβει το πράσινο φως για συνέχιση οικοδομικών έργων.

– αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος HACCP σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.

Τι είναι η Πιστοποίηση HALAL

Αναφέρεται σε προϊόντα αποδεκτά από την ισλαμική διατροφική κουλτούρα, και αφορά τον  τρόπο σφαγής των ζώων, χωρίς μαχαίρι, σε κλίβανο. Στόχος, η παραγωγή προϊόντων προς εξαγωγή σε μουσουλμανικές χώρες καθώς η συγκεκριμένη πιστοποίηση προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και η αποτροπή της συνήθειας ιδιωτών να σφάζουν σε ιδιωτικούς χώρους, κυρίως κατά τις μουσουλμανικές εορτές, σύμφωνα με τα ισλαμικά ήθη και τα έθιμα, με απώτερο φυσικά σκοπό την εξάλειψη κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό οτι σύμφωνα με τον κ. Τζενετίδη, ότι «κάθε χρόνο περίπου 10.000 ζώα εκτιμάται ότι σφαγιάζονται εκτός των δημοτικών σφαγείων, σε χωράφια, αποθήκες, στάβλους, μαντριά». Ο ίδιος επαναλαμβάνει εμφατικά: «Εφιστούμε συνεχώς την προσοχή των συμπολιτών μας. Πρέπει να έρχονται στο σφαγείο».