«Όχι στον χρυσό», από τις 8 εκ των 9 περιφερειακών παρατάξεων της ΑΜ-Θ

«Όχι στον χρυσό», από τις 8 εκ των 9 περιφερειακών παρατάξεων της ΑΜ-Θ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣύμφωνα με ανακοίνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, όλες οι περιφερειακές παρατάξεις πλην της «Ελληνικής Αυγής», έχουν συνυπογράψει επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη  Μανιάτη, στην οποία τονίζεται:

«Κύριε Υπουργέ.

Η τοπική κοινωνία μας εδώ και χρόνια δέχεται ανηλεή επίθεση με στόχο να αλλάξει η αταλάντευτη και εκφρασμένη θέση της για την εξόρυξη και μεταλλουργία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων από πολυεθνικές εταιρείες χρυσού.

Πρόσφατα μάλιστα κατατέθηκαν νέες αιτήσεις από την Eldorado Gold για έρευνες και δέσμευση δύο περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αφού προηγήθηκαν αντίστοιχες αιτήσεις για περιοχές του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.

Με αφορμή αυτές τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των εταιρειών χρυσού, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, στις 16-4-2014 κάλεσε στη συνεδρίασή της τις υποψήφιες παρατάξεις της περιοχής  μας για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προκειμένου να συζητήσουμε  και να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας.

Εξετάζοντες τις συνέπειες της επένδυσης αυτής  στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, στην οικονομία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνουμε ότι τα χρυσωρυχεία προκαλούν:

1) Μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, και προσβολή της δημόσιας υγείας.

2) Αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία, τουρισμός, μελισσοκομία), συνέπεια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πέραν αυτών, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που είναι δημόσια περιουσία, δεν γίνεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί ληστεία που εξυπηρετεί την κερδοσκοπία πολυεθνικών εταιρειών.

3) Τρομοκρατία των πολιτών. Έχοντας υπόψη τα γεγονότα που ακολούθησαν την έγκριση λειτουργίας χρυσωρυχείων (Χαλκιδική), διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες που εκφράζουν δημόσια και ειρηνικά τις απόψεις τους, υφίστανται συστηματικά την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Για τους λόγους αυτούς, οι παρατάξεις μας είναι κάθετα αντίθετες στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού  της περιοχής μας, προκειμένου να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι, το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η τοπική οικονομία, η δημόσια περιουσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν διαπραγματευόμαστε τη ΓΗ, το ΝΕΡΟ, τον ΑΕΡΑ και τη ΖΩΗ των ΠΑΙΔΙΩΝ μας, για κανενός είδους “αντισταθμιστικά οφέλη”.

Δεν χρειαζόμαστε κανενός άλλου είδους “Δημοψήφισμα – Απαρίθμηση”, οι επί 15 χρόνια αγώνες του Λαού και όλων των Φορέων της Θράκης αποτελούν την πρωτογενή απάντηση και το Δημοψήφισμα Διαρκείας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Με το κείμενο αυτό που συνυπογράφουμε, σας καλούμε να απορρίψετε  τις μελέτες που ήδη υπέβαλλαν, καθώς και αυτές που θα υποβάλλουν στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. οι εταιρείες χρυσού, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από την πολύχρονη και επίμονη απειλή των χρυσωρυχείων, και ζητούμε ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για βιώσιμη ανάπτυξη στην εγκαταλελειμμένη Θράκη.

Σε περίπτωση που εγκριθούν από τη σημερινή ή όποια επόμενη ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α.,  μελέτες για τα χρυσωρυχεία, δεσμευόμαστε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να ακυρωθεί η επένδυση αυτή».

Ακολουθεί ο κατάλογος των περιφερειακών παρατάξεων για την ΑΜ-Θ  και τα ονόματα των εκπροσώπων τους που συνυπέγραψαν το παραπάνω κείμενο (με τη σειρά εκλογής τους στον πρώτο γύρο των εκλογών):

1. «Περιφερειακή Αναγέννηση», Πέτροβιτς Δημήτρης – υπ. αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Μέτιος Χρήστος – υπ. αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κατ’ εντολή του επικεφαλής Γιώργου Παυλίδη.

2. «Κοινωνική Συμμαχία», Γιαννακίδης Αριστείδης – επικεφαλής.

3. «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση», Μορφίδης Κωνσταντίνος – επικεφαλής, Δούκας Χρήστος – υπ. αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

4. «Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας», Τέρενς Κουίκ – επικεφαλής.

5. «Λαϊκή Συσπείρωση», Τρέλλης Χρήστος – επικεφαλής.

6. «Γνώση και Συνεργασία», Πετρίδης Δημήτρης – υπ. αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

7. «Οικολογία Αλληλεγγύη», Γεροστεργίου Αικατερίνη – επικεφαλής.

8. «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση», Μποτσίδης Γεώργιος – επικεφαλής.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood