– «Δεν φταίει το ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά».

%ce%bf%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b7-%ce%bd%cf%85%cf%87%cf%84%ce%b1-3Κατά του νεωτερικού θεσμού της «Λευκής Νύχτας», τάσσεται με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ότι δήθεν η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά, τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από την αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, είναι κενά», και πως ως εκ τούτου, «βασικός λόγος που τα μαγαζιά είναι άδεια, είναι το ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν πιάσει πάτο και η ανεργία ταβάνι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι “Λευκές Νύχτες”, όπως η νύχτα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, βάζουν από το παράθυρο αυτό που επιχειρούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυβέρνηση, η Ε.Ε., με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας: Την απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η απελευθέρωση του ωραρίου αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα. Είναι συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται εις βάρος μας. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ότι δήθεν “η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά”, τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από την αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, είναι κενά. Τα ίδια χρεοκοπημένα επιχειρήματα επιστρατεύονται και για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Στον κλάδο του Εμπορίου και του Επισιτισμού, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ’ όσα πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια-λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης. Αυτή είναι η ζωή των εργαζομένων, και είναι σε όλους γνωστή.

%ce%bf%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b7-%ce%bd%cf%85%cf%87%cf%84%ce%b1-1Βασικός λόγος επίσης που τα μαγαζιά είναι άδεια, είναι και το ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν “πιάσει πάτο” και η ανεργία “ταβάνι”. Δεν φταίει λοιπόν το ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά, ώστε σε πολλές περιπτώσεις δεν ικανοποιούν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες. Οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, με “φιέστες” τέτοιου τύπου, δηλαδή με ανοιχτά καταστήματα το βράδυ, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανέναν νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες·

Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα.

Κοινή δράση εργαζομένων – μικρών επαγγελματιών, ενάντια στα μονοπώλια και στις πολιτικές τους.

Παλεύουμε για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας – Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».