Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνει τη δυνατότητα στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να υποβάλει εκ νέου αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη για την αναγνώρισή της.

Τη θετική τους ψήφο έδωσαν συνολικά 248 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Ένωση Κεντρώων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, αλλά και οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη από τη Δευτέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, αποδέχτηκε την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να συμπεριληφθεί στην τροπολογία ως επιφύλαξη η διάταξη του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης κ.λπ.

Επιπλέον, πριν από την ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία πρότεινε να προστεθεί στην ανωτέρω επιφύλαξη για τη διάταξη της ΕΣΔΑ και η φράση «καθώς και τις διεθνείς συνθήκες». Η πρόταση αυτή έγινε επίσης δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με συνέπεια η τροπολογία να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία

Στον αντίποδα, οι ανωτέρω τροποποιήσεις οδήγησαν τους κυβερνητικούς βουλευτές από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, καθώς και τον βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή των κομμάτων τους και να ψηφίσουν αρνητικά στην ψηφοφορία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΔΔΑ