βενζινοπώλεςΗ Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με την κυοφορούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης, και σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει:

“Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, αντί να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο στρέφεται στην εύκολη λύση της αύξησης του φόρου. Για μια ακόμη φορά επιλέγεται η πρακτική που πυροδοτεί το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή ενώ γνωρίζει καλά ότι οι νόμιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν εξαντλήσει από καιρό το όριο επιβίωσης.

Η πτώση των διεθνών τιμών δεν νομιμοποιεί καμία αύξηση του ΕΦΚ. Μια τέτοια επίκληση είναι στην πράξη εκδικητική επιλογή απέναντι σε ένα καταναλωτικό κοινό που έχει τσακιστεί στους φόρους και στις περικοπές εισοδήματος.

Εκτιμούμε ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί η κυβέρνηση. Αντίθετα θα εισπράξει τα ίδια ή και λιγότερα από μικρότερη κατανάλωση. Αυτό το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ανάλογη αυξητική κίνηση από την κυβέρνηση στη νέα περίοδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις μεταφορές και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, θα είναι βαριές.

Σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 στα ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε περίπτωση εξίσωσης θα προστεθούν 340 ευρώ από τον ΕΦΚ και 78,20% από τον ΦΠΑ (επί του νέου ΕΦΚ), δηλαδή συνολικά η τιμή θα επιβαρυνθεί με 418,20 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 0,418 ευρώ το λίτρο. Με την σημερινή τιμή στο 1 ευρώ θα έχουμε μια εκτίναξη στα της τελικής τιμής στο  1,418€/λ!


Παράλληλα, η μελετώμενη αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 10 λεπτά το λίτρο συν 2,3 λεπτά ΦΠΑ, θα επαναφέρει την θέση της βενζίνης ως ακριβότερο καύσιμο αλλά σε μεγαλύτερη τιμή (1,47 €/λ)!

Η ΟΒΕ καταγγέλλει τα σχέδια αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη και καλεί την κυβέρνηση να κάνει πράξη τώρα την πάταξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων και να φανεί συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της. Όχι μόνο να μη να αυξήσει τον ΕΦΚ αλλά να τον μειώσει πατάσσοντας την παραβατικότητα”.