Έπειτα από πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συγκλήθηκε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Κομοτηνής «Κώστας Βάρναλης» και υπερψηφίστηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη σχετικά με την εξαγγελθείσα ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Στο ψήφισμα διατυπώνεται η αντίθεση των φοιτητών στο ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής, στη βάση του ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και σε όλο τον νομικό κλάδο.

Βασίλης Ραδαίος.

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών «Κώστας Βάρναλης», Βασίλης Ραδαίος, τόνισε ότι: «Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΔΠΘ σχεδόν ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα καταστήσει ακόμα πιο δυσχερείς τις συνθήκες στο δικηγορικό επάγγελμα και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το τμήμα μας. Βέβαια, γνωρίζουμε καλά ότι η παρούσα  κυβέρνηση δε διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει νέα πνοή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Σύλλογος Φοιτητών θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία νόμιμα μέσα για να αποτρέψουμε την ίδρυση της τέταρτης νομικής».

Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα με τη θέση του Φοιτητικού Συλλόγου:

«Από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, που διεξάγεται στην Πάτρα, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την επιθυμία του για το άνοιγμα μιας ακόμα Νομικής Σχολής, μιας τέταρτης Νομικής Σχολής, στην Πάτρα, χρησιμοποιώντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Οι επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτό το νέο εγχείρημα της τωρινής κυβέρνησης, δεν θα είναι μόνο στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και σε όλο τον νομικό κλάδο. Ακόμα μια νομική σχολή σε αυτή την χώρα, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη ζοφερή καθημερινότητα του Έλληνα νομικού, ο οποίος ήδη εργάζεται σε έναν υπέρ το δέον κορεσμένο κλάδο. Είναι γεγονός, πως τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δε μπορεί, δυστυχώς, να απορροφήσει ακόμα περισσότερους νέους νομικούς, η ίδια μας η κυβέρνηση φέρεται να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα. Μια ακόμα Νομική Σχολή θα απαιτήσει κονδύλια, που το κράτος δε δύναται να διαθέσει και θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε επιπλέον περικοπές στον χώρο της εκπαίδευσης. Η Σχολή μας θα πληγεί βαρύτατα από αυτό το νέο μέτρο και θα απειληθεί με συρρίκνωση, ακόμα και με κατάργηση, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου μακριά από φλέγοντα για την ελληνική κοινωνία ζητήματα.

Η ίδια μας η κυβέρνηση φαίνεται ανεπηρέαστη από την διόγκωση, κατά τα τελευταία χρόνια, του φαινομένου του “brain drain”, με όλο και περισσότερους νέους να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό και την έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά εργασίας και την παραγωγική ζωή. Εφυσηχάζεται στην εργαλειοποίηση νευραλγικών τομέων, όπως η παιδεία, μετατρέποντας την σε ένα εργαλείο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας.

Ως Σύλλογος στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του δικηγορικού κλάδου και της θυσίας της παιδείας στο βωμό των μικροπολιτικών παιχνιδιών και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του.

                ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΌΜΙΜΟ  ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ 4ΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ,
  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΡΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 4ΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ,
  • ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ    ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ ΤΗΣ 7ΗΣΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, ΚΑΘΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑ»