Σε Ψήφισμά της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, ενόψει της κατασκευής σταθμού διοδίων στη Μέστη, καταθέτει την αντίθεσή της και ζητά την ακύρωση του σχεδιασμού νέων διοδίων σε Ροδόπη-Έβρο, τη δημιουργία σταθμού διοδίων στο Τελωνείο των Κήπων, και τη δωρεάν μετακίνηση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ανέργων, ΑμεΑ, ασθενούντων που χρήζουν τακτικής θεραπείας σε νοσοκομεία).

Αναλυτικά το Ψήφισμα:

«Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ που συνεδρίασε στην Ξάνθη την Κυριακή 2/4/2017, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ίδρυση από την «Εγνατία  Α.Ε.» τεσσάρων νέων σταθμών μετωπικών διοδίων, μεταξύ των οποίων και αυτόν της Μέστης, βάσει της ΚΥΑ 6686/2014 που υπογράφηκε από Υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία μετωπικών διοδίων στη Μέστη θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής, πλήττοντας ιδιαίτερα όσους μετακινούνται από και προς το Νοσοκομείο και Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων που φθάνουν στη Θράκη, ενώ θα πλήξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα αποτελέσει αντικίνητρο για νέες επενδύσεις.

Η δημιουργία των μετωπικών διοδίων στη Μέστη θα συμβάλει αρνητικά στην ανάπτυξη της ευαίσθητης και ακριτικής μας περιοχής, που ας μην ξεχνάμε ότι είναι από τις φτωχότερες της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς που διαφωνήσαμε με τη δημιουργία των διοδίων όταν ψηφίστηκε ο αρχικός νόμος και αγωνιστήκαμε ενάντια σ’ αυτά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και  συνοψίζουμε στα παρακάτω αιτήματα:

  • Ζητάμε την ακύρωση του σχεδιασμού των μετωπικών σταθμών διοδίων όπως προαναφέραμε μεταξύ του ΑΚ Μέστης-ΑΚ ΒΙΠΕ Κομοτηνής και στον ΑΚ Αρδανίου.
  • Προτείνουμε τη δημιουργία σταθμού διοδίων στο Τελωνείο των Κήπων.
  • Προτείνουμε την εφαρμογή αναλογικών τελών σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού.
  • Ζητάμε την αιτιολόγηση του κόστους των διοδίων με σαφή και δεσμευτικό τρόπο, πριν την έναρξη λειτουργίας των νέων διοδίων, και ως προαπαιτούμενο αυτής, τη σύνταξη και δημοσίευση μελέτης καθορισμού κόστους διοδίων.
  • Ζητάμε τη δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ( άνεργοι, ΑμεΑ, καθώς και χρόνια
    πάσχοντες που χρήζουν τακτικής θεραπείας σε νοσοκομεία).
  • Ζητάμε τη διατήρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με την υφιστάμενη δομή ως χρήσιμου εθνικού εργαλείου.

Θα είμαστε στο πλευρό των θεσμικών φορέων της Περιφέρειάς μας και θα συνδράμουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν».