Ο διαπρεπής ουρολόγος-ανδρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας

S.O.S. ενόψει καλοκαιριού από τους γιατρούς.

– Αυξημένα τα ποσοστά φορέων στους μετανάστες.

S.O.S. εν όψει του καλοκαιριού για τους άνδρες, και κυρίως για τους νέους (15-35 χρόνων), εκπέμπουν οι ανδρολόγοι-ουρολόγοι, καθώς την περίοδο αυτή καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ,  9,5 εκατομμύρια από τα 19 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ετησίως, αφορούν νέους άνδρες 15-35 χρόνων).

«Τα στοιχεία απεικονίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Δυστυχώς οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις», τονίζει ο διαπρεπής ουρολόγος-ανδρολόγος, Διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας-Ανδρολογίας στην Αθήνα κ. Κώστας Ρόκκας, και προσθέτει: «Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, και παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις στις τουριστικές περιοχές». Στην διόγκωση του φαινομένου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αφορούν κυρίως περιοχές της πρωτεύουσας, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι οικονομικοί μετανάστες.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που προσβάλλουν τους νέους στην Ελλάδα, είναι:

– AIDS

– Σύφιλη

– Hπατίτιδα B και C

– Βλεννόρροια

– Κονδυλώματα

– Μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων

– Χλαμύδια

– Έρπης

– Μολυσματική τέρμινθος

– Τριχομονάδες

Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και τα λοιμώδη και τα δερματικά νοσήματα, που μεταδίδονται επίσης όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:

– Eλονοσία

– Φυματίωση

– Ψώρα

– Φθειρίαση

Πολλά από τα νοσήματα αυτά, μετά τη μετάδοση τους, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ή αυτά είναι πολύ ήπια. «Το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων», εξηγεί ο κ Ρόκκας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους γιατρούς η ενημέρωση των εφήβων και των νέων ανδρών για τα νοσήματα και τον τρόπο μετάδοσής τους είναι βασικό μέτρο προφύλαξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η άγνοια κινδύνου συμβάλλει στον επιπολασμό. Για τους ειδικούς, οι μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις με σύντροφο εμπιστοσύνης είναι  βασικό μέτρο προφύλαξης. Στις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις των διακοπών, η επιλογή του ερωτικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού παρέχουν έναν υψηλό βαθμό προστασίας, χωρίς αυτό όμως να είναι και απόλυτο. «Το οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά από μια εφήμερη σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρο προφύλαξης, ή ακόμη και η υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να οδηγήσει άμεσα τον άνδρα στον γιατρό», καταλήγει ο κ Ρόκκας. Η ιατρική διάγνωση ότι κάποιος έχει μολυνθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, απαιτεί άμεσα θεραπεία, τόσο του ιδίου όσου και της/του συντρόφου, η ενημέρωση της/του οποίας/οποίου, κρίνεται απαραίτητη όταν αυτό είναι εφικτό.

ΘΕΡΙΖΟΥΝ AIDS ΚΑΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο AIDS και στην ηπατίτιδα.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό του AIDS αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%), αλλά αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%). Πάντως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι το 12,9% των ατόμων με AIDS στη χώρα μας, αφορά μετανάστες, με τον αριθμό μάλιστα να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη».

Όσον αφορά την ηπατίτιδα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 φορείς. Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο (κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κίρρωσης-καταστροφής του ήπατος). Συχνότερη μορφή είναι η ηπατίτιδα Β που οφείλεται στον ιό HBV, η οποία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα ναυτίας, εμετούς και ανορεξίας. Το 35% της μετάδοσης γίνεται με ομοφυλοφιλικές επαφές. Πολύ συχνή σήμερα είναι και η ηπατίτιδα C, όπου οι φορείς σε όλο τον κόσμο είναι πάνω από 200 εκατομμύρια, και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και τη μετάγγιση προϊόντων αίματος. Λόγω της φύσης της ηπατίτιδας, απαιτείται έγκαιρη διάγνωσή της και ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Για την ηπατίτιδα Β ειδικά, στις περισσότερες χώρες ευτυχώς έχει γίνει πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Info: www.krokkas.gr / 210 6149386, 6944463321