– Ιλχάν Αχμέτ: «Δεν μας λέει ο κ. Μπόλαρης με ποιον τρόπο θα δώσει τη μάχη της η ελληνική κυβέρνηση ώστε να προωθήσει το αίτημα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Μάρκος Μπόλαρης στην Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για την επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών με τρία ευρώ στο κιλό από τον Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ, αίτημα που έχει κατατεθεί από την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Μπόλαρης, «όσον αφορά την πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης για ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από τα συναλλαγματικά αποθέματα του Β΄ Πυλώνα, θεωρείται ότι δεν θα τύχει στήριξης και αποδοχής από την Ε.Ε., αφού η φιλοσοφία του Β΄ Πυλώνα είναι η χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, και όχι απλά η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, ενώ είναι δεδομένη η παγκόσμια αλλά και η ευρωπαϊκή αντίδραση για τις ενισχύσεις-επιδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς».

Σε δήλωσή του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, τονίζει:

«Ξεκαθαρίζει λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, ότι δεν θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Ευρώπη στο αίτημα για ενίσχυση κατά τρία ευρώ στο κιλό των καπνοπαραγωγών, γιατί είναι άλλη η φιλοσοφία του Β΄ Πυλώνα.

Δεν αναφέρει όμως ο κ. Μπόλαρης, με ποιον τρόπο θα δώσει τη μάχη της η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προωθήσει το αίτημα της Κοινοπραξίας, πριν αυτό απορριφθεί από την Ε.Ε…

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης, υποδεικνύει στους καπνοπαραγωγούς να κάνουν καλύτερες διαπραγματεύσεις με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Για ποιες διαπραγματεύσεις μιλά, και με ποιες επιχειρήσεις; Για τους καπνοπαραγωγούς που δίνουν το προϊόν τους στα χωριά προς τρία έως τέσσερα ευρώ το κιλό, φοβούμενοι ότι αν το κρατήσουν στις αποθήκες τους για καλύτερη διαπραγμάτευση, μπορεί να μείνει απούλητο; Για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που αθετούν τις συμφωνίες και σέρνουν τις πληρωμές των παραγωγών μήνες πίσω, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την ήδη δύσκολη ζωή τους;

Αναφέρει ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι «η  αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή δημιουργεί τάσεις εγκατάλειψης των χωραφιών». Ποιος ήταν όμως εκείνος που έλεγε στους καπνοπαραγωγούς, «αφήστε τα χωράφια σας αφού έτσι κι αλλιώς θα επιδοτείστε για το προϊόν που δεν παράγετε»; Δεν ήταν το πολιτικό σύστημα που όλα τα προηγούμενα χρόνια άφησε εκτεθειμένους σε μεγάλους κινδύνους τους παραγωγούς καπνού;

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Και πρωτίστως να δοθούν οι μάχες σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ώστε η καλλιέργεια του Μπασμά να διατηρηθεί ως στοιχείο αναπόσπαστο της τοπικής οικονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Θράκης».

Σε ό,τι αφορά, δε, τη δυνατότητα μεταποίησης προϊόντων καπνού, ο Βουλευτής υπενθυμίζει ότι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια μιλά για «παραγωγή πούρων της Θράκης στα πρότυπα άλλων περιοχών της Ελλάδας, χωρίς όμως οι προτάσεις μου να τύχουν προσοχής και αποδοχής από τους εμπλεκόμενους με το σύστημα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και διακίνησης του καπνού, αλλά και από τα όργανα της κεντρικής κυβέρνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».