– Το Μήνυμα της Κυριακής: «Ο Λόγος του Σταυρού» – Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

«Για όλες τις εποχές, ο περί Σταυρού λόγος ήταν ένα πρόσταγμα δύσκολο και έκανε τους ανθρώπους να προβληματίζονται.

Ιδιαίτερα βαρύς όμως παρουσιάζεται για τον άνθρωπο της εποχής μας, που ζει στην «κοινωνία της ευημερίας», που έχει θεοποιήσει την άνεση και την ασφάλεια.

Γι’ αυτό, όταν ο Κύριος λέγει «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν απαρνησάσθω εαυτὸν και αράτω τον σταυρὸν αυτου και ακολουθήτω μοι», πολλοί αντιδρούν. «Η εποχή μας», παρατηρούν, «είναι σκληρή. Αν επιχειρήσεις να απαρνηθείς τον εαυτό σου, να παραχωρήσεις τα δικαιώματά σου, θα σε εκμεταλλευθούν και τελικά θα αποτύχεις».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων.

Καταναγκασμός δεν υπάρχει στο κάλεσμα του Χριστού.

Μπορεί κανείς ελεύθερα να επιλέξει τον δρόμο του Σταυρού, αφού αναλογιστεί πρώτα τις δυσκολίες και αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του: Η απάρνηση του εαυτού μας και η άρση του Σταυρού επί των ώμων, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

Αρνούμαι τον εαυτό μου σημαίνει εγκαταλείπω τις νόμιμες και δίκαιες απαιτήσεις, τις δικαιολογημένες επιθυμίες που έχει το «εγώ» μου μέσα στη ζωή, αρνούμαι την ασφάλεια μιας καλοβολεμένης ζωής, για να αποδυθώ, σύμφωνα βέβαια με τα κριτήρια του κόσμου, την αβεβαιότητα και ανασφάλεια που συνεπάγεται το να ακολουθήσω τον Χριστό στο δρόμο του πάθους.

Όταν μέσα σε έναν κόσμο πεσμένων αξιών, μπορείς να πιστεύεις στις αξίες τις πίστεως· όταν μέσα στο συνηθισμένο ψέμα εσύ συντάσσεσαι με το μέρος της αλήθειας· όταν όλοι κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους και εσύ τον αρνείσαι· όταν όλοι συμβιβάζονται για να εξασφαλιστούν και εσύ δεν προδίδεις τις αρχές σου με κίνδυνο να ζημιωθείς και να χάσεις τη θέση σου· όταν οι άλλοι ορθολογιστικά εξηγούν τα πάντα με ενδοκοσμικό πρίσμα, ενώ τη δική σου την καρδιά τη ζεσταίνει η ελπίδα της Αναστάσεως· τότε είσαι πραγματικός μαθητής του Χριστού που τον ακολουθείς στον δύσκολο δρόμο της θυσίας.

ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣΟ σημερινός Άνθρωπος επιζητεί την τακτοποίηση και την ασφάλεια, την αποφυγή της σκέψεως του θανάτου, την παράταση της ζωής με κάθε τρόπο. Με μια παράξενη επιχειρηματολογία για την ανθρώπινη λογικὴ, ο Χριστός διδάσκει οτι «η Ζωή κερδίζεται μόνο όταν χαθεί». Η θυσία της ζωής οδηγεί στην κατ’ εξοχὴν ζωή. Ο Χριστός χρησιμοποιεί στον Λόγο Του τη λέξη «ψυχή», με τη διπλή έννοια της ζωής: της βιολογικής ζωής, και της αιώνιας ζωής, που είναι δώρο του Θεού.

Όποιος θέλει την πραγματική Ζωή, πρέπει να θυσιάσει την εύκολη ζωή του κόσμου…».