Στόχος, το προσεχές φθινόπωρο να ανάψουν τα «φουγάρα» τριών εργοστασίων στην Κομοτηνή και τη Νάουσα

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες πενήντα ημέρες για την επαναλειτουργία των τριών παραγωγικών μονάδων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με τους πρώην εργαζόμενους σε Ροδόπη και Ημαθία να αισιοδοξούν ότι οι μηχανές θα πάρουν μπροστά από το προσεχές φθινόπωρο και την κυβέρνηση να στηρίζει με θέρμη το όλο εγχείρημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με το συγκεκριμένο θέμα έχουν ασχοληθεί ενεργά όχι μόνο οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άτομα που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος (πχ Πάνος Ρήγας) και κοντά στον πρωθυπουργό (πχ Αλέκος Φλαμπουράρης).

Το Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το σχέδιο επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, όπως αυτό περιγράφεται στην επίσημη πρόταση εξαγοράς που κατατέθηκε επισήμως στον εκκαθαριστή.

Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής: Είναι το ελληνικών συμφερόντων (γνωστό όνομα του εγχώριου επιχειρείν) λουξεμβουργιανό fund με την ονομασία Aiglon. Ειδικότερα -και επειδή ο αγοραστής υποχρεούται εκ του νόμου να είναι εταιρεία με ελληνικό ΑΦΜ- το Aiglon σύστησε τη θυγατρική HPRD (Hellenic Partners for Reconstruction and Development), ενώ έχει κατατεθεί και εγγυητική επιστολή ύψους 100 εκατ. ευρώ από γνωστό χρηματοπιστωτικό Όμιλο του εξωτερικού.

Τι ζητά να αγοράσει: Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν εκποιηθεί από τον εκκαθαριστή.

Με ποια διαδικασία: Ο υποψήφιος αγοραστής προτείνει τη διεξαγωγή δημόσιου πλειστηριασμού, στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν ενδεχομένως και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Μέχρι ποιο χρονικό όριο: Ο αγοραστής έχει θέσει ως χρονικό όριο την 30η Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή έχει τεθεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί από την 1η Ιουλίου δεν μπορούν να εκδικαστούν υποθέσεις λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Και δεύτερον, γιατί η νέα εταιρεία θέλει με κάθε τρόπο να είναι έτοιμη να ξεκινήσει έγκαιρα τη λειτουργία της, εκμεταλλευόμενη την εκκοκκιστική περίοδο που ξεκινά κάθε φθινόπωρο.

Ποιο είναι το τίμημα: Αυτό δεν είναι γνωστό, καθώς θα προκύψει από το αποτέλεσμα του δημόσιου πλειστηριασμού (εάν φυσικά, αυτός γίνει). Πάντως, οι πρώην εργαζόμενοι που στηρίζουν το εγχείρημα της HPRD και συνεργάζονται με αυτή, είχαν αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου μετά την χρονική απαξίωση που έχουν υποστεί, μεταξύ των 25 και των 30 εκατ. ευρώ.

Ποιοι θα εισπράξουν το τίμημα: Αν υποθέσουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΚΛΩ πουληθούν προς 30 εκατ. ευρώ, τότε τα 15 εκατ. (το 50%) θα εισπραχθούν από τους πρώην εργαζόμενους και τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ (το εναπομείναν 50%). Προφανώς, οι πιστώτριες τράπεζες δεν αναμένεται να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε το τίμημα να υπερέβαινε ένα ποσό γύρω στα 150 εκατ. ευρώ…

Ποια εταιρεία θα «τρέξει» την ΕΝΚΛΩ: Σε περίπτωση που κατακυρωθεί η πώληση στην HPRD, τότε θα δημιουργηθεί μια νέα ανώνυμη εταιρεία στην οποία:

  • Η HPRD θα εισφέρει από τα αγορασθέντα περιουσιακά στοιχεία, τα κτίρια, τα ακίνητα, τα μηχανήματα και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για την επαναλειτουργία των τριών συγκεκριμένων (όχι όλων) μονάδων σε Ροδόπη και Ημαθία.
  • Οι 437 πρώην εργαζόμενοιπου έχουν υπογράψει MOU με τον επίδοξο αγοραστή-επιχειρηματία θα εισφέρουν το business plan επαναλειτουργίας των μονάδων, καθώς και την παρουσία τους στο εργατικό-στελεχιακό δυναμικό της (όχι χρήματα).

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, στην νεοσύστατη εταιρεία που θα «τρέξει» την ΕΝΚΛΩ, η HPRD (επιχειρηματίας-αγοραστής) θα διαθέτει το 80% των μετοχών και οι εργαζόμενοι το 20%.
Γίνεται φανερό ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ακινήτων και μηχανημάτων της πρώην ΕΝΚΛΩ δεν θα εισφερθεί στην νέα εταιρεία, αλλά θα παραμείνει στην HPRD που αποτελεί ιδιοκτησία κατά 100% του υποψήφιου αγοραστή.

Εμπόδια στην εκποίηση μετοχών: Οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν δικαίωμα πώλησης των μετοχών τους (το 20%) για τρία χρόνια και θα υπάρξει δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέρη (επιχειρηματίας ή εργαζόμενοι) θελήσει να πουλήσει.

Κεφάλαιο κίνησης: Σύμφωνα με την πρόταση, η λειτουργία της ΕΝΚΛΩ θα είναι σταδιακή, άρα σταδιακά θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, σταδιακά θα συντηρούνται οι μονάδες και σταδιακά θα προχωρούν οι εργασίες συντήρησης. Ο αγοραστής πάντως δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης.

Τι κέρδη προβλέπει το business plan: Στο υποβληθέν business plan προβλέπεται για την επόμενη πενταετία μέσο ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους πέντε εκατ. ευρώ και μάλιστα με βάση το χειρότερο σενάριο (worst case scenario).

Πηγή: Euro2day.gr/Στέφανος Κοτζαμάνης