Η Κομοτηνή δεν έχει μόνο ποδοσφαιρικές ομάδες ή ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ. Έχει και ομάδα χάντμπολ! Τον Α.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ. Που αγωνίζεται στον 5ο όμιλο της Β΄ εθνικής κατηγορίας και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και θα βρεθεί αγκαλιά με τον τίτλο, αν στο προσεχές ντέρμπι κορυφής με την Ασπίδα Ξάνθης στο πανεπιστημιακό κλειστό γυμναστήριο στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, καταφέρει και νικήσει την αντίπαλό του με την οποία ισοβαθμεί!

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣΤην Κυριακή 5 Φεβρουαρίου λοιπόν, στις 6 το απόγευμα, πάμε ΟΛΟΙ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ γυμναστήριο στην ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ Κομοτηνής, για να στηρίξουμε την ομάδα ΧΑΝΤΜΠΟΛ της πόλης μας, το Δημοκρίτειο!

Στο ντέρμπι κορυφής με την Ασπίδα Ξάνθης, η νικήτρια ομάδα ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ του 5ου ομίλου της Β΄ εθνικής.

Επιπλέον, είναι μια ιδανική ευκαιρία, μέσα από έναν αγώνα που προβλέπεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις, να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το συναρπαστικό άθλημα.

Γνωριμία με το handball

Το χάντμπολ, ή πιο σωστά η χειροσφαίριση, είναι από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στα Ολυμπιακά αθλήματα, και αποτελεί τον προπομπό του ποδοσφαίρου. Αναφορές από την Οδύσσεια του Ομήρου μαρτυρούν για ένα παρόμοιο άθλημα που παιζόταν στο νησί των Φαιάκων. Ανάλογη απεικόνιση βρέθηκε και σε πλάκα στα τείχη της Ακρόπολης Αθηνών. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, δε, ονομαζόταν αρπαστόν.

Η χειροσφαίριση μπορεί να παιχτεί σε κλειστό γήπεδο, σε ανοιχτό, σε γρασίδι, και γενικά σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο με επίπεδο έδαφος. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες.

Οι ομάδες έχουν από δώδεκα έως και δεκαέξι παίκτες. Οι επτά παίζουν και οι άλλοι κάθονται στον πάγκο. Δεν υπάρχει όριο αλλαγών.

Η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι δερμάτινη και η περίμετρός της για τους άνδρες είναι 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες 54-56 εκατοστά. Οι παίκτες για να πετυχαίνουν καλύτερη πρόσφυση, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με ειδική  κόλλα.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 40 μ. Χ 20 μ., και σε ένα γρήγορο παιχνίδι μοιάζει ατελείωτο!

Ο αγώνας έχει δύο ημίχρονα των τριάντα λεπτών. Ενδιάμεσα υπάρχει δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα. Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα time out ανά ημίχρονο.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ 2 1
Η ομάδα του Δημοκρίτειου Κομοτηνής.

Πως παίζεται; Όταν ο παίκτης γίνεται κάτοχος της μπάλας, κάνει τρία βήματα. Όταν σταματήσει κρατάει την μπάλα μέχρι τρία δευτερόλεπτα. Μπορεί να ντριπλάρει όσο θέλει, δίνει και ξαναπαίρνει την μπάλα χωρίς περιορισμό. Το χρονικό όριο μιας επίθεσης δεν ξεπερνάει τα 30 δεύτερα κατά μέσο όρο. Κάθε σωματική επαφή είναι φάουλ που εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση, μόνο με πάσα, μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, ενώ οι αντίπαλοι πρέπει να στέκονται τρία μέτρα μακριά από τον παίκτη που εκτελεί το φάουλ. Τον αντίπαλο μπορείς να τον εμποδίσεις μόνο με το σώμα. Δεν μπορείς να τον πιάσεις με τα χέρια σου ή να του βάλεις…τρικλοποδιά (απ’ ευθείας κόκκινη με τουλάχιστον οκτώ αγωνιστικές ποινή). Δεν μπορείς να χτυπήσεις την μπάλα όταν την έχει στα χέρια του ο αντίπαλος, μπορείς όμως να μπλοκάρεις ένα σουτ ή να κλέψεις την μπάλα κατά τη μεταβίβασή της. Εάν η μπάλα χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από το γόνατο, τότε είναι «πόδια» και η μπάλα πάει στον αντίπαλο ο οποίος εκτελεί ελεύθερη βολή. Ο τερματοφύλακας έχει τη περιοχή του όπου δεν έχει δικαίωμα να εισχωρήσει κανείς άλλος χαντμπολίστας, και μπορεί να κινηθεί σε απόσταση έξι μέτρων μπροστά από αυτήν. Αν ο τερματοφύλακας αποκρούσει και η μπάλα φύγει πίσω από την εστία του, δεν έχουμε κόρνερ όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά άουτ. Είναι η επιβράβευση της επέμβασής του.

Κάρτες: Εάν ένας παίκτης κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αν το επαναλάβει αποβάλλεται για δύο λεπτά. Αν στο ίδιο παιχνίδι ένας παίκτης τιμωρηθεί τρεις φορές με δίλεπτη αποβολή, αποβάλλεται οριστικά με κόκκινη κάρτα, μόνο απ’ αυτόν τον αγώνα. Σε εξαιρετικές βίαιες περιπτώσεις υπάρχει και η απ’ ευθείας κόκκινη.

Υπάρχουν άουτ, ισοπαλία, παράταση, πέναλτι; Ναι. Εάν η μπάλα βγει από τις διαχωριστικές γραμμές του γηπέδου, τότε την επαναφέρει η αντίπαλη ομάδα. Στο ισόπαλο σκορ οι ομάδες μοιράζονται από έναν βαθμό. Η νίκη επιβραβεύεται με δύο βαθμούς ενώ ο ηττημένος δεν παίρνει βαθμό. Παράταση υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τον θεσμό. Το πέναλτι εκτελείται από τα επτά μέτρα.

Πόσοι διαιτητές παίζουν σε κάθε παιχνίδι; Δύο διαιτητές, ένας γραμματέας και ένας  χρονομέτρης.

Τι κερδίζει κανείς παίζοντας χάντμπολ; Αποκτά ομαδικό πνεύμα. Πρέπει όλη η ομάδα να ενεργεί από κοινού και οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυξάνει την αντίληψη του παίκτη και απαιτεί όχι μόνο να τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά και να σκέφτεται γρήγορα και σωστά!

Συμπέρασμα: Το handball είναι ένα δύσκολο άθλημα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, με ένταση και δυναμισμό, και γι ‘αυτό είναι ένα συναρπαστικό και ελκυστικό παιχνίδι: Προωθεί διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές, χωρίς να είναι μονότονο και προβλέψιμο. Είναι ένα δυναμικό, γρήγορο και διασκεδαστικό άθλημα.