Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου νοσοκομείου για όλο τον νομό Ροδόπης, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξήγγειλε από την Κομοτηνή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που περιοδεύει σήμερα σε Κομοτηνή και Ξάνθη και αύριο στον Έβρο, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Στρατή Πλωμαρίτη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

«Το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι ένα κτίριο που θέλει ριζική αναδιοργάνωση. Χρειάζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο γιατί οι υποδομές του υφιστάμενου είναι όντως απαρχαιωμένες και αυτό δυσκολεύει τη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ξανθός εξερχόμενος ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργου Φιλιππίδη, παρουσία των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη και του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη.

«Αυτό που έχουμε δρομολογήσει είναι να υπάρξει μια προοπτική να ενταχθεί η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου σε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψει συνολικά να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός όλου του συστήματος υγείας. Είμαστε σε καλό δρόμο, το νοσοκομείο Κομοτηνής έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αυτό δεν επιχορηγεί τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά νομίζουμε ότι με μια πειστική επιχειρηματολογία που υπήρξε, καταφέραμε να γίνει μία ειδική εξαίρεση για το νοσοκομείο Κομοτηνής», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Έχουμε υποβάλει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στελέχωσης των υποδομών, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση. Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις, και στη συνέχεια, και σε συνεργασία και με τη διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής, με την αυτοδιοίκηση της περιοχής και με την υγειονομική περιφέρεια, θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε σιγά-σιγά να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο και με εγγυημένα βήματα ένα αίτημα χρόνων, που θεωρώ ότι πραγματικά τώρα οφείλουμε να το διασφαλίσουμε». Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Ξανθός, έχουν ήδη έρθει ειδικοί εμπειρογνώμονες-στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτίμησε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η σταδιακή απεξάρτηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τις ιδιωτικές εργολαβίες, και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση στα νοσοκομεία να κάνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με το προσωπικό. «Αυτό θεωρούμε ότι διασφαλίζει και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού και την ποιότητα των υπηρεσιών, και έχει και μικρότερο οικονομικό κόστος. Προφανώς υπάρχει μία αντίσταση από ένα ολόκληρο σύστημα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση αυτών των υποστηρικτικών δομών που σε μεγάλο βαθμό είχαν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε ο κύριος Ξανθός.

“Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής – Οφείλουμε να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΕΣΥ”

Ο υπουργός Υγείας μετείχε και σε σύσκεψη του συνόλου των εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου άκουσε τα αιτήματά τους, τονίζοντας ότι «παρά τις κατά καιρούς κινδυνολογίες για κατάρρευση του ΕΣΥ, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα νοσοκομεία ξέρουν πολύ καλά ότι ο κύκλος της εγκατάλειψης και της αποδιοργάνωσης έχει κλείσει. Η χρηματοδότηση έχει ενισχυθεί, οριακά αλλά και για πρώτη φορά μετά από πέντε-έξι χρόνια αρχίζει να γίνεται μια μετρήσιμη ενίσχυση με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό».

«Είναι άλλο πράγμα να αναδεικνύονται τα προβλήματα, να εντοπίζονται τα κενά, να γίνεται η σωστή ιεράρχηση των στόχων, και άλλο να καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία απέναντι στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ είναι όρθιο και λειτουργικό, η χώρα είναι υγειονομική ασφαλής, πρέπει να ενισχύουμε και όχι να υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Υπάρχουν θεσμικές εκκρεμότητες όπως οι οργανισμοί των νοσοκομείων και οι οργανισμοί των ΥΠΕ. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που ανοίγει τώρα και θεωρώ ότι είμαστε σε μία φάση που πλέον μπορούμε με πιο αισιόδοξο μάτι να βλέπουμε τα πράγματα», κατέληξε ο κύριος Ξανθός, ο οποίος αυτή την ώρα συνεχίζει την περιοδεία του στη Θράκη, επισκεπτόμενος το νοσοκομείο της Ξάνθης.