λο 4

Τελικά τα όσα διαδραματίστηκαν την 1η Σεπτεμβρίου με τα λουκέτα σε αθλητικές υποδομές της χώρας και με την προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού για τη διευθέτηση του ζητήματος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο – Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής, σε συνδυασμό με παράλληλα σχετικά αιτήματα δημάρχων, οδήγησαν σε ανακουφιστική για τους φορείς, μακρόπνοη παράταση των αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, με σκοπό την πλήρη ικανοποίηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων έκδοσης αδειών.

Πιο συγκεκριμένα, η προθεσμία συμμόρφωσης των αρμόδιων φορέων με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεών τους, προκειμένου να αδειοδοτηθούν, παρατείνεται έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2015, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη Β. Κικίλια, και οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, και του υφυπουργού πολιτισμού και αθλητισμού Γ. Ανδριανού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας αθλητισμού, η παράταση δίνεται κυρίως επειδή νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, σε συναντήσεις τους με τον κ. Ανδριανό, επικαλέστηκαν ότι «από τον Απρίλιο, έναν μήνα δηλαδή πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε και ανέλαβαν καθήκοντα, παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις κωλυσιεργία στις απαιτούμενες διαδικασίες, χωρίς γι’ αυτό να ευθύνονται οι νέες δημοτικές αρχές».

Ως εκ τούτου, και για να μην επαναληφθεί κωλυσιεργία, η ΚΥΑ ορίζει πως «οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις οποίες εκκρεμεί η αδειοδότηση, ή οι φορείς στους οποίους αυτές ανήκουν, υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατάσταση σχετική με τις εκκρεμότητες που έχουν ως προς την αδειοδότηση, και στο τέλος κάθε μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, έκθεση προόδου αναφορικά με τις γενόμενες εργασίες».

Εξάλλου, η νέα προθεσμία συμπίπτει και με αυτήν που ορίζεται στον νόμο 4.178/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, στοιχείο που επίσης συνιστά προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι «η παράταση δεν αφορά περιπτώσεις όπου έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης από την αρμόδια υπηρεσία, ή η εγκατάσταση έχει κριθεί ακατάλληλη για λόγους στατικής ανεπάρκειας».