Ως “Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της Μέλισσας”, καθιέρωσε την 20η Μαΐου ο ΟΗΕ, υιοθετώντας σχετικό Ψήφισμα της ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένης στο θέμα των μελισσών Σλοβενίας.

Η πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τη ραγδαία μείωση των πληθυσμών των μελισσών παγκοσμίως κατά 40-45%, με αρνητικές συνέπειες στην επικονίαση του φυτικού βασιλείου της γης, καθώς ο κύριος επικονιαστής φυτών και δέντρων του πλανήτη, σε ποσοστό περίπου 82% είναι οι μέλισσες.

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης “Το Κεντρί”, κ. Νίκος Καρακωστίδης.

“Η Μελισσοκομική Κοινότητα (μελισσοκόμοι παραγωγοί) ευελπιστεί μέσα και από αυτή την ενέργεια να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης “Το Κεντρί”, σημειώνοντας για πολλοστή φορά οτι “η κυριότερη πηγή δολοφονίας των μελισσών είναι η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, και ιδιαίτερα των νικοτεινοειδών”.

Συγχρόνως “Το Κεντρί” εκφράζει την αισιοδοξία του πως “με τέτοιου είδους  ενέργειες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι υπεύθυνοι και να αυξηθούν ξανά οι επικονιαστές (μέλισσες) στη Γη που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές!”, ενώ εξαίρει και την ενέργεια των ΕΛΤΑ να εκδώσουν σχετική σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων.