“Ως τον Αύγουστο θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων – δηλαδή θα τα “απλώνει” περισσότερο στον χρόνο – πάγωμα των επιτοκίων, και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη”, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα “Handelsblatt”, σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια “για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050”, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων Θεσμών.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ επανέλαβε οτι για την επίτευξη συμφωνίας η γείτονα χώρα θα χρειαστεί να αναλάβει τη νομική υποχρέωση να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία.

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της ως το φθινόπωρο του 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σημείωσε ότι η κράτησή τους “έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια” εκτιμώντας ότι πρόκειται κυρίως “για κίνηση γοήτρου παρά κάποιου εκβιασμού”, και συμπλήρωσε: “Αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης ώστε να πέσουν οι τόνοι και να πέσει η ένταση. Παράλληλα από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις”.