Αλέξης Τσίπρας: «Αναμένουμε και δικαιούμαστε από το Eurogoup μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Η ΝΔ επένδυσε στην αριστερή παρένθεση, αλλά θα κλείσει μόνο η παρένθεση της επιτροπείας».

Mε 153 «ναι» επί συνόλου 281 παρόντων Βουλευτών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία – έπειτα από σχετικό αίτημα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα και τα αντίμετρα της Αξιολόγησης.

Τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια, και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε “παρών” στο άρθρο 56 το οποίο αφορά τη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, και με γραπτή δήλωσή της εξήγησε την ψήφο της. “Δεν τίθεται κανένα θέμα διαγραφής της Τασίας Χριστοδουλοπούλου”, διαμήνυσε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος πρόσθεσε: “Οι λόγοι είναι προσωπικοί και όχι πολιτικοί. Είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός”.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή, ο αρχηγός και οι δεκαέξι βουλευτές της οποίας, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωσαν: «Δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα ανέφεραν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτήρισαν «αντισυνταγματικό» τον αποκλεισμό τους από τη συζήτηση που προηγήθηκε.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Αναμένουμε και δικαιούμαστε από το Eurogoup μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού. Η ΝΔ επένδυσε στην αριστερή παρένθεση, αλλά θα κλείσει μόνο η παρένθεση της επιτροπείας».