Στα Καμένα Βούρλα πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.), και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Ροδόπης εκπροσωπήθηκε από τον Αλκιβιάδη Παλπανή και τον Γιάννη Τζάβδαρτζη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Συνδέσμους και τα μέλη τους, ενώ εκδόθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Π.Ο.Α.Σ.Α.)

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη του 19ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,
ομοφώνως αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1. Αποτίουν  φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας  που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την  προστασία των έννομων αγαθών  στην κοινωνία και την Πατρίδα μας  και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τους συγγενείς και τους συναδέλφους τους.
2.    Συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος   και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ) γιατί καθημερινά με πενιχρά μέσα, αλλά με υψηλό φρόνημα και πίστη στο καθήκον τους, δίνουν ένα άνισο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να διασφαλίσουν τα αγαθά της τάξης,  ασφάλειας,  ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών και προστασίας των θαλασσίων συνόρων της   χώρας μας.
3.    Ανησυχούν για την κρίση, δίχως τέλος,  στη Χώρα μας, την εκτεταμένη  ανεργία, τη μεγαλύτερη αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων μας, την εφαρμογή επώδυνων ισοπεδωτικών πολιτικών, με «άλλοθι» τα μνημόνια, που οδηγούν συνεχώς ανθρώπους στο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο,  το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης,  τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών.
4.    Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες  πολιτικές που ούτε και τώρα, δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες.
5.    Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχόμενες, άδικες και αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους.
6.    Ειδικότερα οι ρυθμίσεις του Ν.4387/16 σε συνδυασμό με αυτές του Ν.4472/17,  με τις οποίες  αποδεσμεύονται οι  στρατιωτικές συντάξεις από το προσωπικό στην ενέργεια, επιβάλλονται (από το 2019) νέες περικοπές, ύψους έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε συνδυασμό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων  και την κατουσίαν «εξαφάνιση» της προσωπικής διαφοράς, είναι οι δυσμενέστερες που έχουν θεσμοθετηθεί ποτέ, γιατί αποβάλλουν τους αποστράτους από το «φυσικό» τους χώρο και δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης και «μαζικής» φτωχοποίησης.
7.    Εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί η κυβέρνηση ηθελημένα αγνοεί ότι τα μειωμένα  ποσοστά  αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης (Ν.4387/16), πλήττουν κυρίως τα ανωτέρω στελέχη, τα οποία  κρίνονται κάθε έτος και δεν αποχωρούν από την υπηρεσία τους «οικεία βουλήσει» και αφού συμπληρώσουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο.
8.    Απαιτούν άρση των αδικιών, άμεση εφαρμογή των αποφάσεων  του Σ τ Ε και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφορά των αποδοχών και συντάξεων του Ν.4093/12, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με το Ν. 4337/15 και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αποδοχές των στελεχών στην ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων  και Σωμάτων  Ασφαλείας.
9.    Καλούν  την Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας. Ειδικότερα να νομοθετήσει για την άρση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης και την επαναφορά του ποσοστού χορήγησης στο 70% που θα δικαιούνταν  ο εκλιπών σύζυγος.
10.    Ζητούν τη  διακοπή από την ενιαία σύνταξη των  συνταξιούχων στελεχών των Σωμάτων  Ασφαλείας της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον Εισφοράς άρθ.2 παρ.14 εδάφιο α Ν. 4002/2011 από 10-2-2017, από την 10-2-17, ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 244/2017 Αποφάσεως της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ Ε.Α.Σ..
11.    Καλούν όλους να αγωνισθούν για την  αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού τους Φορέα ΤΕΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά και αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας.
12.    Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων  αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα του Ενιαίου  Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης   Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ.  του Μετοχικού  Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).
13.    Επιδιώκουν σταθερά τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων νοσηλείας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενέργεια και αποστρατεία, στο ΝΙ.ΜΤΣ .
14.     Στηρίζουν ανεπιφύλακτα, τις προσπάθειες των  Αρχηγείων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΑΠΑΣΑ και των συνδικαλιστικών ενώσεων των στελεχών των Σ.Α. στην  ενέργεια που έχουν κοινό τόπο τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής θέσης των αποστράτων  και εν ενεργεία στελεχών, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου κλάδου υγείας, σταδιακά για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
15. Διατυπώνουν  την έντονη ανησυχία τους προς την Κυβέρνηση για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος, που γίνεται καθημερινά, αδίστακτο, θρασύτατο,  απρόσωπο, ανάλγητο, ειδεχθές και αποκρουστικό και  τους πολίτες να νοιώθουν απροστάτευτοι και να βρίσκονται σε απόγνωση. Για πρώτη φορά  συμβαίνει τόσες  ένοπλες ληστείες, αλλά και οι απλές κλοπές και διαρρήξεις να   μετατρέπονται σε ληστείες και ανθρωποκτονίες, για ασήμαντη αφορμή, ή για να αποκομίσουν ως  λεία ελάχιστα Ευρώ, με την πολιτεία σε ρόλο Θεατή, ενώ  με τις «ευεργετικές» διατάξεις του Ν. Παρασκευόπουλου, αποφυλακίζονται πρόωρα, θρασύτατοι  κακοποιοί, για να συνεχίσουν το «έργο» τους.
16. Καταγγέλλουν τις ενέργειες των διαφόρων «συλλογικοτήτων» που δρουν ανεξέλεγκτα, επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στη δημόσια συζήτηση, αποσπούν  την προσοχή της κοινωνίας από τα καυτά της  προβλήματα, καταρρακώνουν το κράτος δικαίου και διαπιστώνουν με θλίψη  ότι  η συντεταγμένη πολιτεία, αντί  να λάβει μέτρα, παρακολουθεί αμέτοχη και αμήχανη .
17.Συμπαρίστανται  στην αγωνία των οικείων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ,  που  βρίσκονται φυλακισμένοι στις Τουρκικές φυλακές και στην εθνική προσπάθεια για την αποφυλάκισή τους και επιστροφή στις εστίες τους .
18.  Εκφράζουμε την πλήρη  αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε απόφαση για παραχώρηση από τη Χώρα μας της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας, ή παραγώγου αυτής ως κυρίου ονόματος, ή  σύνθετης ονομασίας  για την ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων , του προσδιορισμού της εθνικότητάς τους και του γλωσσικού τους ιδιώματος , erga omnes. 19.Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, ότι θα σταθούν όρθιοι μπροστά σε ένα παρακμιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την τραγική διάψευση  κάθε προσδοκίας, που καλλιεργήθηκε από «μηχανής Θεούς» και δοκησίσοφους «μάγους» της πολιτικής, χωρίς να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη, γιατί πάνω από όλα θέλουν την Πατρίδα τους περήφανη μαζί με το λαό της
20.   Τέλος εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.