Ομοφώνως, τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που συνεδρίασαν σήμερα στην Κομοτηνή, υιοθέτησαν πρόταση Ψηφίσματος εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» του Δήμου Κομοτηνής, που κατέθεσε ο επικεφαλής της Κώστας Καραΐσκος, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Το κείμενο, στο οποίο καλείται η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να εισακούσει τις θέσεις της αυτοδιοίκησης, έχει ως εξής:

«Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων στην ΑΜ-Θ, απευθύνουμε έκκληση στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη να λάβει υπ’ όψη του την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των αδέσποτων σκύλων, πριν νομοθετήσει για το ζήτημα.

Ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους πως οι επικείμενες αλλαγές θα είναι στην αντίθετη από την αναμενόμενη κατεύθυνση.

Η τακτική της τάχιστης απελευθέρωσης των ζώων στο «φυσικό τους περιβάλλον», μοναδική πανευρωπαϊκά, έχει γεμίσει τις πόλεις και την ύπαιθρο με αγέλες αδέσποτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια, την καθαριότητα, την υγιεινή και την ευταξία στις κοινωνίες μας.

Η νομοθεσία «δένει» τα χέρια των Δημάρχων, τη στιγμή που τους καθιστά υπόλογους και τους αφήνει έκθετους σε χιλιάδες ευλόγως εξοργισμένους πολίτες που ενοχλούνται, τρομοκρατούνται ή και τραυματίζονται από αδέσποτους σκύλους. Ωστόσο αυτή η πανθομολογούμενη κατάσταση δεν δείχνει να συγκινεί τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Καλούμε τον Υπουργό να ακούσει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να απαλλάξει την καθημερινότητα του πολίτη από μία αχρείαστη τυραννία:

ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!».