Αίτημα προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ Σωτήρη Μποταΐτη, και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το επείγον πρόβλημα του ετοιμόρροπου σίφωνα Κομάρων της γέφυρας του ποταμού Άρδα, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Τρέλλης.
Αντιπροσωπεία αγροτών θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο, εγκαλώντας τη διοίκηση για αδράνεια.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τρέλλης:
«Κύριε Πρόεδρε σας έχει κοινοποιηθεί αίτημα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Ενότητα», τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου, και τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΔ) Τριγώνου στο οποίο αναφέρουν:
«Στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Κόμαρα, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου και του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, αποφασίσαμε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, του ΤΟΕΒ Τριγώνου και των προέδρων των Κοινοτήτων, να παραβρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο και θέλουμε να συζητηθεί στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, το πρόβλημα με το σιφόνι των Κομάρων».
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών του Τριγώνου της Π.Ε. Έβρου, καθώς εκτός από τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση, εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο «σιφόνι» των Κομάρων, από το οποίο εξαρτάται η άρδευση 56.000 στρεμμάτων της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το «σιφόνι» Κομάρων είναι ένα υπόγειο τσιμεντένιο τούνελ 160 μέτρων που παίρνει νερό από το φράγμα των Κομάρων. Περνά κάτω από τον ποταμό Άρδα και γεμίζει τα κανάλια από τα οποία ποτίζονται 56.000 στρέμματα στα χωριά Κόμαρα, Ελιά, Σπήλαιο, Πλάτη, Άρζο, Κριό και Μαράσια της ΠΕ Έβρου.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «σιφόνι» εγκυμονεί κινδύνους, γιατί πρώτον είναι διάτρητο, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, και δεύτερον η άμμος κάτω από το τούνελ έχει φύγει, με συνέπεια σε πολλά σημεία να βρίσκεται στον αέρα με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να σπάσει από το βάρος.
Σε περίπτωση που το σιφόνι σπάσει κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, θα μείνει απότιστος ο κάμπος για μεγάλο χρονικό διάστημα, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις καλλιέργειες και τους αγρότες.
Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα βρίσκονται κυριολεκτικά σε εγκατάλειψη, και αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που συναποφασίζουν στην Ε.Ε. και υλοποιούν όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας, και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ευθύνες όμως έχει όμως και η τοπική διοίκηση η οποία αποδέχεται αυτή την πολιτική.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση του «σιφονίου» των Κομάρων, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».