Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο του ομόφωνου “μανιφέστου” των Περιφερειαρχών της Εγνατίας Οδού για το θέμα των διοδίων, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος κάνει λόγο για “πρόχειρο σχεδιασμό” και τονίζει:

«Για ακόμη μια φορά γίνεται σαφές πως σημαντικές αποφάσεις για τους πολίτες θα ληφθούν υπό την πίεση των καταστάσεων και όχι ως αποτέλεσμα συνολικού, ορθολογικού σχεδιασμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, να αυξάνεται δραματικά το κόστος μεταφοράς και μετακίνησης στην Εγνατία Οδό, και να απαξιώνεται ένα έργο τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Υπεύθυνη είναι βέβαια η διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με τον πρόχειρο σχεδιασμό της.

Την κυριότερη όμως ευθύνη έχει η κυβέρνηση, γιατί είναι αυτή που διορίζει τη διοίκηση της εταιρείας και χαράσσει τους άξονες του σχεδιασμού της.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, να μειώσει τις αποστάσεις και το κόστος μεταφοράς. Για έναν τέτοιον αυτοκινητόδρομο, είναι λογικό να υπάρχουν τέλη χρήσης.

Σήμερα όμως, χωρίς καμία μελέτη, οι 13 προβλεπόμενοι σταθμοί διοδίων αυξάνονται σε 38.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προβλήματα τα οποία προστίθενται σε αυτά που συσσωρεύτηκαν διαχρονικά και από προηγούμενες διοικήσεις. Διότι η επιλογή των σημείων στα οποία κατασκευάστηκαν οι σταθμοί διοδίων και ο τρόπος που αυτά λειτουργούν, ενθαρρύνουν ουσιαστικά την παράκαμψή τους, δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τους τακτικούς χρήστες, ούτε λειτουργούν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών.

Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται έσοδα και να φθείρεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Όλα αυτά οδήγησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συζητήσει πρώτο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων.

Σε ειδική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2017 παρουσία βουλευτών, δημάρχων και φορέων της περιοχής, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ συζήτησε διεξοδικά το θέμα και αποφάσισε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος το οποίο εστάλη στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Με το ψήφισμα αυτό εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή νέων σταθμών διοδίων και ταχθήκαμε υπέρ του συστήματος αναλογικών διοδίων».