Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην υπερψηφίσουν την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά και την αποκαλούμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης όπως αυτή είχε αρχικά εισαχθεί προς συζήτηση, ήταν αυτή που είχε οδηγήσει στην απόσυρσή της, ωστόσο το θέμα επανέρχεται.

Σε δηλώσεις της η Χρύσα Ούτση από την Ξάνθη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζει:

«Την τροπολογία για το ΕΔΑΔ, στην οποία εμπεριέχεται και το θέμα με την περιβόητη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, δεν θα την ψηφίσουμε παρά μόνο αν σε αυτή συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη του άρθρου 11 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη λειτουργία συλλογικοτήτων μόνο αν δεν παραβιάζει αυτή τα εθνικά και άλλα συμφέροντα της χώρας. Αν περάσει και αυτή η τροποποίηση, δεν υπάρχει λόγος να μην ψηφίσουμε την τροπολογία. Έχετε παρακολουθήσει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από τις 14/9 και όχι από τις 18/9 που ξέσπασε το θέμα, είχαμε επιφυλάξεις για την τροπολογία γιατί ήμασταν εμείς αυτοί που είπαμε ότι δεν θα την ψηφίσουμε, και ζητούσαμε να αποσυρθεί ως έχει. Οπότε ήμασταν εμείς αυτοί που σταματήσαμε την τροπολογία αυτή, και το κάναμε γιατί η συγκεκριμένη τροπολογία, δεν είχε για τα σωματεία όπως η «ΤΕΞ», κανέναν περιορισμό.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣΈγινε μια σύσκεψη του Πάνου Καμένου με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που ζητούσαμε και ζητάμε τώρα εμείς είναι να μπει μέσα στην τροπολογία το άρθρο 11 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό είναι ένα κείμενο των νομοθετών του Στρασβούργου που προνοεί ρητά την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Δεν επιτρέπει δηλαδή σε σωματεία και συλλόγους αντεθνικές ενέργειες οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμη και εγκληματικές. Με αυτό το άρθρο δίνεται το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή στη Δικαιοσύνη κ.λπ., προασπίζοντας έτσι τη χώρα απέναντι σε κάθε αντεθνική ενέργεια όχι μόνο στη Θράκη αλλά ακόμη στα Δωδεκάνησα, και δεν αφορά μόνο την αυτοαποκαλούμενη «ΤΕΞ» αλλά κάθε σωματείο που έχει αλυτρωτικές βλέψεις στη χώρα μας. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα αυτοαποκαλούμενα επίσης «μακεδονικά» σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας. Αν μπει αυτό το άρθρο, εμείς την τροπολογία θα την ψηφίσουμε, κάτι που ζητούσαμε από την αρχή. Αυτό θα διευκολύνει και τους δικαστές, αφού δεν θα χρειάζεται δική τους εκτίμηση αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη απ’ ευθείας από τον νόμο».

Σε κάθε περίπτωση δεν υφίσταται θέμα για την “ΤΕΞ” – Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου – Αν επιθυμεί να κριθεί εκ νέου θα πρέπει να το κάνει με άλλη ονομασία

“Πάντως η αυτοαποκαλούμενη «ΤΕΞ» δεν μπορεί να κάνει έτσι κι αλλιώς αίτηση, αφού υπάρχει η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν θελήσει να κριθεί με τους όρους της τροπολογίας που προτείνουμε ξανά η  υπόθεσή της, θα πρέπει να το κάνει με άλλη ονομασία. Αυτή ήταν η ένστασή μας από την αρχή, και θέλαμε να το συζητήσουμε. Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα χρειάστηκε το θέμα να φτάσει σε επίπεδο κορυφής. Προσωπικά για μας ο καθένας μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του όπως θέλει, όμως σε επίπεδο σωματείων είναι μια πολύ διαφορετική υπόθεση. Σε συνεργασία με τους νομικούς μας καταλήξαμε σε αυτή τη λύση που πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Ειδικά εμείς οι Θρακιώτες γνωρίζουμε καλά τη λειτουργία αυτών των συλλόγων, και γνωρίζοντας όλα αυτά, αν θέλουμε να λεγόμαστε σοβαρό κράτος, δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε μία τροπολογία χωρίς να υπάρξουν κάποιες προβλέψεις – ασφαλιστικές δικλίδες. Εμάς δεν θα μας ήταν ποτέ αρκετό απλά να μην το ψηφίσουμε, αλλά να αλλάξει εντελώς».