Χρυσό μετάλλιο για τον σχεδιασμό μιας νέας θεραπευτικής μεθόδου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, απέσπασε η ελληνική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM Greece, στον διαγωνισμό International Genetically Engineered Machine (iGEM) που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

  • Είναι η πρώτη φορά που μια  ελληνική ομάδα συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 5.400 συμμετέχοντες από 310 ομάδες, αλλά και να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο και να προταθούν ως “Best Therapeutics Project” του διαγωνισμού!

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές σχεδίασαν μια νέα θεραπευτική μέθοδο για την τρίτη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου: τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και ειδικότερα ένα γενετικά τροποποιημένο προβιοτικό βακτηρίδιο που εκλεκτικά ανακαλύπτει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια θεραπεία εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, χωρίς τις παρενέργειες της σημερινής χημειοθεραπείας. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να προσαρμοστεί και ενάντια σε άλλες μορφές καρκίνου.

Το όραμά τους μοιράστηκε η R.G.C.C., εταιρεία γενετικής έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, και με την καθοριστική χορηγία της επέτρεψε να υλοποιηθεί. Στέγη, υποδομή και υλικά για τις πειραματικές διαδικασίες, προσέφεραν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biohellenika Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η οποία τους παραχώρησε επί δέκα μήνες τα ερευνητικά της εργαστήρια και όλες τις υποδομές της, καθώς και το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

ΕΡΕΥΝΑ 2Ο Διευθύνων  Σύμβουλος της Biohellenika Α.Ε., καθηγητής Βιοχημείας στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Κολιάκος, ως επιβλέπων της ομάδας, καθοδηγούσε τους φοιτητές σε καθημερινή βάση επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την τάση της εταιρείας να στηρίζει τους νέους και να τους κατευθύνει επιστημονικά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παραμένουν στην Ελλάδα.

Τα μέλη της ομάδας δηλώνουν “ευγνώμονες για την υποστήριξη που είχαμε σε αυτό το ταξίδι από τους επιβλέποντες καθηγητές μας και συγκεκριμένα τον κ. Γεώργιο Κολιάκο, Καθηγητή στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, τον κ. Γεώργιο Μόσιαλο, Καθηγητή στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, την κ. Δήμητρα Ντάφου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, και τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ”.

Η οικονομική υποστήριξη του έργου προήλθε από ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν σε νέους επιστήμονες της χώρας, και για τη στάση τους αυτή οι διακριθέντες φοιτητές τους ευχαριστούν. Πλέον της καθοριστικής συνεισφοράς της R.G.C.C., αρωγοί επίσης ήταν οι: Biohellenika Α.Ε., ENVELab, FARMA-CHEM S.A., IDT (Integrated DNA Technologies), Target Analysis S.A., GenScript, Agilent Technologies, SnapGene, MathWorks, New England Biolabs Inc.

Η ερευνητική φοιτητική επιθυμεί ομάδα να συνεχίσει να παράγει υψηλής αξίας επιστημονικό έργο, αποτελώντας παράδειγμα για φιλόδοξες ερευνητικές προσπάθειες στη χώρα μας.

Η συμμετοχή των φοιτητών στο διαγωνισμό iGEM ήταν κομβικής σημασίας στην επιστημονική και προσωπική ανάπτυξή τους, θέλοντας συγχρόνως να μεταδώσουν αυτόν τον ενθουσιασμό στον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας με τη στελέχωση μιας νέας ομάδας για τον διαγωνισμό του 2018.

«Οραματιζόμαστε μια κραταιά διεπιστημονική κοινότητα και την ανάπτυξη ενός θεσμού στον χώρο της συνθετικής βιολογίας στην Ελλάδα!», αναφέρουν.

Η χρυσή ομάδα των 11 της iGEM Greece αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη μίας νέας γενιάς οξυδερκούς, μαχητικής, πρωτοπόρας, ανατρεπτικής και τέλος, πετυχημένης.

πηγή: stogiatro.gr