Δηκτικά διαδικτυακά δημοσιεύματα και χλευαστικά σχόλια αναγνωστών, εισέπραξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελέημων, επειδή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής υπέρ ενισχύσεως των υποψηφίων των πανελλαδικών και των προαγωγικών εξετάσεων «τόλμησε» να χαρίσει στα παιδιά που εκκλησιάστηκαν, από ένα (απλό, πλαστικό, φθηνό) στυλό με την αναγραφόμενη ευχή «Ο Θεός μαζί σου».

Η είδηση αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες υπό τον «πιασάρικο» τίτλο «Ευλογημένα στυλό» και με πιθανό στόχο την προσέλκυση περισσότερων κλικ, και η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη: Αναγνώστες που δε γουστάρουν για τους δικούς τους λόγους – δικαίωμά τους, εννοείται – εκκλησίες και παπάδες, σπατάλησαν μέρος του χρόνου τους για να γράψουν διάφορα ειρωνικά ευφυολογήματα, που πάντως δεν αντέχουν σε σοβαρή αντιπαράθεση, αφού στερούνται παντελώς θεολογικής ή κοινωνικής ή εκπαιδευτικής επιχειρηματολογίας.

Η ουσία λοιπόν επισκιάστηκε από τη διαδικασία· τι κι αν δεν πρόκειται φυσικά για…«ευλογημένα στυλό» αλλά για απλά δωρήματα του Ποιμενάρχη προς όσα παιδιά είναι θρησκευόμενα – δικαίωμά τους επίσης, εννοείται, έτσι;

Όσον αφορά δε, τον Ιεράρχη, που αδικείται από το διαδικτυακό κλίμα που διαμορφώθηκε, (μερικές μόνο) αλήθειες που τον χαρακτηρίζουν και αξίζει με την ευκαιρία να επισημανθούν, είναι οι εξής:

ΣΤΥΛΟ 2– Σέβεται και τιμά εμπράκτως το ράσο του, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, τις πολιτειακές και θεσμικές αρχές, τους πολιτικούς. Σέβεται απόλυτα τους αλλόθρησκους, τους άθρησκους, τους άθεους.

  • Είναι πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και των φτωχών ως επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας, και δεδομένα αρωγός σε κάθε ενέργεια κοινωνικής πρόνοιας των τοπικών φορέων.
  • Ασκεί με πλήρη επάρκεια τα αρχιερατικά του καθήκοντα, και σε 26 μήνες ποιμαντορίας χειροτόνησε έντεκα νέους ιερείς.

  • Είναι μπροστάρης στην προαγωγή του πολιτισμού και στην ειρηνική διαφύλαξη της τοπικής πολυπολιτισμικότητας.

Τούτων δοθέντων, και επειδή Θεία Λειτουργία για τους μαθητές τέλεσε και πέρυσι και πρόπερσι (αλλά δεν έγινε θέμα), ενώ το ίδιο πράττουν και άλλοι Μητροπολίτες (αλλά δεν έγινε θέμα), μήπως τελικά κάποιοι πραγματικά ενοχλήθηκαν; Γιατί; Ούτε προσηλυτισμό άσκησε ούτε έθιξε ούτε πρόσβαλλε κανέναν. Δεν τους ενοχλούν άλλα κι άλλα, άλλοι κι άλλοι, ο Δεσπότης της Κομοτηνής τους ενόχλησε; Και στην τελική, δεν σκέφτηκαν ότι όλη αυτή η ιστορία ίσως επηρεάσει αρνητικά την ευαίσθητη λόγω των εξετάσεων ψυχολογία των παιδιών που πήγαν στην εκκλησία;

Υ.Γ. Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα τελεί και Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο για φωτισμό όλων των παιδιών που συμμετέχουν στις εξετάσεις…