Για μεταφορά 450 προσφύγων, που αναμένεται να αποβιβαστούν εντός των επόμενων 36 ωρών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, «σε καταλληλότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται αυτές οι δομές, κάνει λόγο ανακοίνωση του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης / Μακεδονίας-Θράκης.

Την ασάφεια της ανακοίνωσης, επιτείνει και η αποστροφή της δήλωσης της αρμόδιας Υφυπουργού κ.  Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ότι «το Ελληνικό Κράτος, οι Λιμενικές αρχές, ο Στρατός, η Αστυνομία και οι σχετικοί φορείς, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκφράζει τις τοπικές κοινωνίες, θα τηρήσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις σχετικές νομοθεσίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-γρίφος:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με σκοπό τον συντονισμό των αρχών και των τοπικών φορέων απέναντι στα θέματα του Προσφυγικού, όπως και την αποφυγή διασποράς ανακριβών ειδήσεων, ανακοινώνει ότι:

Τετρακόσιοι πενήντα περίπου ταυτοποιημένοι και καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειονότητα οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, αναμένονται εκτός απροόπτου να καταφτάσουν ή αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου αργά το βράδυ ή το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες, που έχουν ταυτοποιηθεί με το σύστημα EuroDac και θα αποβιβαστούν μέσω δρομολογίου πλοίου της γραμμής, θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ενδεδειγμένο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη μετακίνησή τους σε καταλληλότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας».

Η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Η δήλωση της Υφυπουργού:

«Το ελληνικό κράτος είναι παρών και έτοιμο να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν ασφαλές πέρασμα για τις χώρες του τελικού τους προορισμού. Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μονομερείς ενέργειες κρατών που προσπαθούν να υψώσουν φράγματα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ελληνικό Κράτος, οι Λιμενικές αρχές, ο Στρατός και η Αστυνομία και οι σχετικοί φορείς, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκφράζει τις τοπικές κοινωνίες,  θα τηρήσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις σχετικές νομοθεσίες, και θα παρέχουν τα αυτονόητα ώστε να βοηθήσουν η περιπέτεια αυτών των οικογενειών να έχει αίσιο τέλος».