ΧΑΤΖΗΓια «αδικίες στην εισαγωγή υποψηφίων αποφοίτων της μειονότητας σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας», κάνει λόγο σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Χαρακτηριστικά ο βουλευτής αναφέρει:

«Η συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις και η εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας αποτελεί σταθμό στη ζωή κάθε υποψηφίου και της οικογένειάς του. Η προετοιμασία κάθε υποψηφίου για συμμετοχή στις εξετάσεις είναι μία μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία η οποία απαιτεί συστηματική προσπάθεια και εντατική δουλειά.

Οι υποψήφιοι απόφοιτοι, μέλη της Μειονότητας της Θράκης, συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους ανά την επικράτεια, αλλά εισάγονται στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. βάσει ειδικής ποσόστωσης 0,5% που καθιερώθηκε το 1996.

Φέτος διαπιστώθηκε μία κατάφωρη αδικία στον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης που καθορίζει την εισαγωγή στις σχολές. Στους υποψηφίους της Μειονότητας που αποφοίτησαν από τα Μειονοτικά Λύκεια Κομοτηνής (Τζελάλ Μπαγιάρ) και Ξάνθης (Μουζαφέρ Σαλίχογλου) δεν προσμετρήθηκε ο προφορικός βαθμός στον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης, σε αντίθεση με τους υποψηφίους που αποφοίτησαν από τα λοιπά δημόσια λύκεια Ροδόπης και Ξάνθης.

Δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο υποψήφιοι δύο ταχυτήτων, και όπως δικαιολογημένα ισχυρίζονται πολλοί απόφοιτοι των Μειονοτικών Λυκείων, ενδεχομένως να προέκυψαν αδικίες που ακυρώνουν τον κόπο πολλών ετών.

Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Βάσει ποιάς απόφασης και με ποιο σκεπτικό δεν προσμετρήθηκε ο προφορικός βαθμός στον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης για τους υποψηφίους αποφοίτους των Μειονοτικών Λυκείων Κομοτηνής και Ξάνθης;
  2. Με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσει τις αδικίες που προέκυψαν εις βάρος των αποφοίτων των Μειονοτικών Λυκείων Κομοτηνής και Ξάνθης;
  3. Τι μέτρα θα λάβει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να μην ξανασυμβούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα διακρίσεων μεταξύ των υποψηφίων;».