Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», «Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής ως προς την παύση των καθηκόντων του πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιου Καραμπίνη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου για τα σκάνδαλα που αποκάλυψε η Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα:

«Ο πρώην πρύτανης μετά την παραπομπή του είχε κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη», δηλώνοντας τη σιγουριά του πως θα δικαιωθεί στο δικαστήριο.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να παραμένει στη θέση του ως πρυτανεύων, ο Σταύρος Τουλουπίδης.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καραμπίνη να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή οικονομική βλάβη για τον πρώην πρύτανη.

Η εκδίκαση στο ανώτατο δικαστήριο της κύριας υπόθεσης, δηλαδή της αίτησης ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Παιδείας, έχει οριστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί και το γεγονός, πως αντίθετα με τον κ. Καραμπίνη, δεν έχει παραπεμφθεί έως τώρα στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο των καθηγητών ΑΕΙ, ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, πρώην πρύτανης του ΔΠΘ και συνέταιρος με τον διαχρονικό εργολάβο σίτισης των φοιτητών στις εξωπανεπιστημιακές εταιρείες φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που έχει στείλει την υπόθεση προς διερεύνηση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και για τους δύο πρώην πρυτάνεις.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον κ. Σταύρο Τουλουπίδη σχετικά με τη μη παραπομπή του κ. Σιμόπουλου, η απάντηση ήταν πως «υπήρξε γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ που έγινε δεκτή και τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο λόγω παραγραφής».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», νομικοί του υπουργείου Παιδείας λένε πως η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι έωλη, καθώς δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Συγκλήτου να αποφασίσει για το θέμα της παραπομπής του κ. Σιμόπουλου.

Επιπλέον, τίθεται ευλόγως το ερώτημα πως αν υπάρχει παραγραφή για την υπόθεση Σιμόπουλου, θα υπήρχε και για την υπόθεση Καραμπίνη.

Εξάλλου, όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί στην «Εφ.Συν.», η παραγραφή ως προς το διοικητικό σκέλος ακολουθεί την παραγραφή του ποινικού αδικήματος, γεγονός που όμως δεν υφίσταται όσο δεν υπάρχει το πόρισμα των εισαγγελικών λειτουργών.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος να παραπέμψει τον πρώην πρύτανη και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, είναι ο υπουργός Παιδείας».