Δεν άφησε αναπάντητα ο Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της περιφερειακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα είπε στην ομιλία του στις Σάπες ο πολιτευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, οτι δηλαδή όποτε επισκέπτεται την περιοχή…στενοχωριέται και αγανακτεί λόγω της “εγκατάλειψής της από την κυβέρνηση”.

Ο κ. Χαρίτου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη “υποκριτή” και “δημαγωγό”, υπενθυμίζοντας πως η υποβάθμιση των Σαπών επήλθε από τις κυβερνήσεις των οποίων υπήρξε μέλος.

Επίσης, το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, δεν άφησε ασχολίαστη τη “διαπίστωση” του πρώην πρωτοκλασάτου “γαλάζιου” υπουργού, οτι “η Ροδόπη χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”…

Αναλυτικά η δήλωση-απάντηση του Δημήτρη Χαρίτου:

“Χρειάζεται πράγματι πολύ μεγάλη υποκρισία να πηγαίνεις στις Σάπες, να μιλάς για υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής, και αντί να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των κυβερνήσεων στις οποίες μάλιστα συμμετείχες ο ίδιος, να επιτίθεσαι στη σημερινή κυβέρνηση! Σε αυτή την πολιτική απρέπεια υπέπεσε ο πρώην υπουργός Ε. Στυλιανίδης, δημαγωγώντας ασύστολα πάνω στα ερείπια που προκάλεσαν στην περιοχή οι πολιτικές που άσκησαν για δεκαετίες οι διαδοχικές κυβερνήσεις, σε πολλές από τις οποίες βρέθηκε σε περίοπτη θέση. Πολιτικές που οδήγησαν δυστυχώς στην παραγωγική, οικονομική, και διοικητική υποβάθμιση των Σαπών, στη δημιουργία εκτεταμένων ζωνών μεγάλης φτώχειας, πολύ υψηλής ανεργίας, και μετανάστευσης των νέων ανθρώπων.

Όσο και αν προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα καταστροφολογώντας, προκειμένου να χρεώσει τις ευθύνες σε άλλους, όσο κι αν επιδίδεται στην προσφιλή του πλέον κινδυνολογία για την περιοχή προκειμένου να εμφανίζεται ως ο «σωτήρας», η πραγματικότητα είναι πολύ γνωστή. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Ευτυχώς δεν ζούμε σε χώρα…λωτοφάγων!

Αλήθεια, σε ποια εποχή έγινε το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών όπως της Δ.Ο.Υ. Σαπών; Μήπως όταν ο κ. Στυλιανίδης ήταν ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών; Τότε που η Ροδόπη είχε…δήθεν ισχυρή εκπροσώπηση; Γνωρίζει ότι με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης παραχωρήθηκαν στη δημοτική αρχή για αξιοποίηση, το οικόπεδο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΟΥ – ένα αίτημα πολλών ετών; Άραγε από πότε καρκινοβατεί η κατασκευή του φράγματος Ιασίου, ένα έργο πράγματι ζωτικής σημασίας για τις Σάπες; Να θυμίσουμε: από το 2002! Σε πόσες κυβερνήσεις όλο αυτό το διάστημα διατέλεσε υπουργός ο κ. Στυλιανίδης; Γνωρίζει ότι το έργο ολοκληρώνεται πλέον σήμερα με πόρους που εξασφάλισε η σημερινή κυβέρνηση; Σήμερα η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες είναι η δεύτερη Σχολή μετά από εκείνη της Αθήνας, με περισσότερους από διακόσιους σπουδαστές. Να ξεχάσουμε, να το κρύψουμε, ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό επί των ημερών του πρώην υπουργού; Ξεχάστηκε μήπως η πλήρης υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαπών με την υποστελέχωσή του στο πολύ πρόσφατο παρελθόν; Αλλά και οι σοβαρές προσπάθειες που γίνονται σήμερα για τη σταθεροποίησή του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει; Προφανώς ο κατάλογος είναι μακρύς… Είναι όμως πικρή αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σήμερα ευχάριστα για την ένταση των προβλημάτων στην περιοχή των Σαπών. Κανείς όμως δεν είναι και σε θέση να μηδενίσει τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, που με κοινωνικά κριτήρια στοχεύουν στην  προστασία και στη στήριξη των οικονομικά αδύναμων κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τη μεγάλη προσπάθεια για τη μη περικοπή των συντάξεων, μετά από αμέτρητες περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι επί κυβερνήσεων στις οποίες μετείχε ο κ. Στυλιανίδης. Τις πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, για την ανάκτηση της εργασίας. Σε ένα πράγμα μόνο συμφωνούμε με τον πρώην υπουργό: στην αναγκαιότητα ενός σχεδίου παραγωγικής αναβάθμισης της περιοχής. Μόνο που το σχέδιο αυτό, με κοινωνικές αναφορές και ευαισθησία, κατατέθηκε και συζητήθηκε στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜ-Θ και θα υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και κάτι ακόμη, περί ισχυρής εκπροσώπησης: Αυτή έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνο του ιδίου”.

  • Ευριπίδης Στυλιανίδης: “Κάθε φορά που έρχομαι στις Σάπες στενοχωριέμαι και αγανακτώ”

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο πολιτευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης για την ομιλία που πραγματοποίησε στις Σάπες, αναφέρεται ότι ο ίδιος εξέφρασε «τον προβληματισμό του και την αγωνία του για τις συνέπειες της κρίσης και την κυβερνητική αδιαφορία», και συγκεκριμένα, τόνισε: «Κάθε φορά που έρχομαι στις Σάπες στεναχωριέμαι διότι βλέπω τα κλειστά μαγαζιά να αυξάνονται, τα σβηστά φώτα των σπιτιών να πολλαπλασιάζονται, τον κόσμο μας με σκυμμένα τα κεφάλια από τα προβλήματα, και αγανακτώ.

Αγανακτώ και διερωτώμαι: Εμείς φέραμε την ΑΣΠΑΙΤΕ εδώ, ένα πανεπιστήμιο επι της ουσίας, με διακόσιους σπουδαστές, επενδύοντας 1,2εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση γιατί δεν το αξιοποιεί προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης; Εμείς δώσαμε πάνω από 65 εκατομμύρια για την κατασκευή ή την ανάπλαση των σχολείων του νομού μας και ιδιαίτερα των Σαπών, και τώρα απειλούν με το νέο σύστημα των δυσπρόσιτων, να κλείσουν Λύκεια ή Γυμνάσια σε Σάπες, Ίασμο και Ξυλαγανή, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ; Εμείς προωθήσαμε σημαντικά έργα όπως το βιοτεχνικό πάρκο στις Σάπες που έφερε τη PHARMATEN, χρηματοδοτήσαμε την ανάπλαση του οδικού δικτύου που τώρα έχει ρημάξει, προχωρήσαμε έργα υδροοικονομίας όπως το φράγμα Ιασίου που σήμερα εγκαταλείφθηκε. Γιατί; Γιατί απογυμνώνεται η περιοχή από δημόσιες υπηρεσίες και παραμένουν αναξιοποίητα δημόσια κτίρια ή παραγωγικές υποδομές όπως τα δημοτικά σφαγεία; Η αδιαφορία και η ανικανότητα της κυβέρνησης, η ανίσχυρη και μονομερής κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού μας, οδηγεί στην απερήμωση της υπαίθρου και στη δημογραφική απογύμνωση των Σαπών και των γύρω χωριών. Στη Ροδόπη το 2017 είχαμε 1.400 θανάτους και μόλις 730 γεννήσεις. Λόγω ανεργίας, που εκτινάχθηκε από το 8% σε πάνω από 30% σήμερα, από την απογραφή του 2011, μέχρι τώρα, μετανάστευσαν πάνω από 1.600 νέα άτομα, κατά κανόνα νέοι επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες. Αυτόν τον κατήφορο, και πρέπει και μπορούμε να τον σταματήσουμε, αρκεί να βάλουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει. Να προτάξουμε τον τόπο και την πατρίδα πάνω από προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα, και να στηρίξουμε τα κατάλληλα πρόσωπα για τους αντίστοιχους ρόλους. Η Ροδόπη μας στους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση. Είναι αναγκαίο να οριστούν εκ νέου με σαφήνεια, ρεαλιστικές προτεραιότητες για την περιοχή, δηλαδή ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης, το οποίο για να μπορέσει να πραγματωθεί απαιτείται μια ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».