• Αυξημένες οι δαπάνες για την Παιδεία μετά από μειώσεις επί σειρά ετών.
  • Περισσότερα κονδύλια για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την Έρευνα.
  • Μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν 36 Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  • Χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. το ποσοστό μαθητικής διαρροής στην Ελλάδα. 

Συνάντηση με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη – από πλευράς του Υπουργείου συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Η Επίτροπος ζήτησε να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και στην πρόσβαση των παιδιών με αναπηρίες, τόσο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όσο και στη γενική εκπαίδευση. Ιδιαίτερα στάθηκε η κ. Mijatovic και στον αντίκτυπο που είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως επίσης σε θέματα πρόσβασης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων αλλά και των παιδιών Ρομά.

Η κ. Τζούφη σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης η επιβράδυνση της οικονομίας είχε επίσης αντίκτυπο στους παράγοντες που επηρεάζουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα των μαθητών σε επίπεδο παρακολούθησης, απόδοσης και ποιότητας. Επίσης, η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η αυξημένη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια των γονέων, πυροδότησαν μια σειρά από καταστάσεις που σχετίζονται με την παιδική φτώχεια, την υλική αποστέρηση και τελικά την εκπαίδευση των μαθητών». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο λιτότητας, η κυβέρνησή μας έθεσε μια σειρά από προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων – ειδικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε η κ. Τζούφη, παρά τις ασφυκτικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κατάφερε ενδεικτικά:

  • να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία, μετά από 5 χρόνια μειώσεων.
  • να αυξήσει τον Προϋπολογισμό του 2017 κατά 5,4 % σε σχέση με το 2016, και κατά 3,6 % τον Προϋπολογισμό του 2018 σε σχέση με το 2017.
  • να εξασφαλίσει έκτακτη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ.
  • να αυξήσει τη δημόσια δαπάνη για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ άλλων:
– θεσμοθετήθηκε ο ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου
– θεσμοθετήθηκε η δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση
– επεκτάθηκε το πρόγραμα «Σχολικά Γεύματα» για 124.000 μαθητές σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αληλεγγύης.

Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μεταξύ άλλων στηρίχθηκε η Ενισχυτική Διδασκαλία – είναι χαρακτηριστικό το πολύ χαμηλό ποσοστό μαθητικής διαρροής, που εντοπίζεται στο 6,2%, δηλαδή χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. που είναι 10,7%.

Όσον αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, η Υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου με στόχο τον ενταξιακό προσανατολισμό και την ίδρυση μετά από 8 χρόνια, 36 Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και 570 Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.), και την αύξηση του αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, σε αριθμό σχεδόν διπλάσιο των προ τριετίας πραγματοποιούμενων προσλήψεων. Επιπλέον σημείωσε ότι δόθηκε η δυνατότητα λειτουργίας Ολοήμερου προγράμματος σε όλα τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, και ότι θεσμοθετήθηκε νέος τύπος σχολείου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο.

Όσον αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η Υφυπουργός υπογράμμισε την επαναφορά 2.500 εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης, επισήμανε τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με στόχο την ασφαλή πρώτη επαφή των αποφοίτων ΕΠΑΛ με την εργασία, και σημείωσε ότι έγιναν παρεμβάσεις για την πρόσβαση των μαθητών σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%), Στρατιωτικές Σχολές, ΙΕΚ κ.ά., για την καθιέρωση της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, και για την ίδρυση διετών Δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προνομιακή πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Τζούφη τόνισε ότι αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη για την Έρευνα και την Καινοτομία από 60 εκ. € το 2015 στα 117 εκ. € το 2017, ενώ προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει τα 127 εκ. € το 2018. Επισήμανε δε ότι υπήρξε αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 141 εκ. € το 2015 σε 157 εκ. € το 2017, με πρόβλεψη για 206 εκ. € το 2018, καθώς και στήριξη ύψους 240 εκ. € νέων επιστημόνων και ενίσχυση της Έρευνας στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα. Επίσης υπογράμμισε ότι το ΥΠΠΕΘ προχωρά στο φιλόδοξο σχέδιο της αναμόρφωσης του χώρου των ΑΕΙ της χώρας, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα Πανεπιστήμια με επιπλέον 1.500 νέους επιστήμονες για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας μέσω ΕΣΠΑ.

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στην ίδρυση Τάξεων Υποδοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην πρόσβασή τους σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Μίλησε για τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση, και σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2016 περισσότερα από 8.000 προσφυγόπουλα ξεκίνησαν να φοιτούν στα ελληνικά δημόσια σχολεία.

Για την πρόσβαση των μαθητών Ρομά, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ενθαρρύνουν την προσέλευσή τους στο σχολείο: Τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό σχολείο, γίνονται δεκτά, ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμμένα σε μητρώα ή δημοτολόγια, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας. Εκτενώς ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στις συντονισμένες δράσεις του ΥΠΠΕΘ για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις επιμορφωτικές παρεμβάσεις αλλά και στην τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ίδρυσε ειδική Γραμματεία Ρομά και πως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης παρέχεται και σε οικογένειες Ρομά, υπό την προϋπόθεση τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.