Με το χάλκινο μετάλλιο επέστρεψαν οι ομάδες τoy 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής (Καλλιγάς Νικόλαος, Καρακωστίδης Παναγιώτης και Χριστακάκη Κερασούλα), και του Γενικού Λυκείου Κολεγίου Αθηνών (Αικατερίνη Γκριντζιά, Παναγιώτης Μακρής και Βελισσάριος Χριστοδούλου), που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017 που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη.
Η Ολυμπιάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιστήμη (EUSO) είναι ένας επιστημονικός διαγωνισμός για τη νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι νέοι παρουσιάζουν τις ικανότητές τους στις φυσικές επιστήμες.
Το EUSO θεσμοθετήθηκε το 2003 και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμμετέχουν. Κάθε συμμετέχουσα χώρα στέλνει δύο ομάδες των τριών σπουδαστών στον τελικό γύρο, ο οποίος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.
Ο διαγωνισμός δύο μερών διανέμεται σε δύο ημέρες και η διάρκεια κάθε εργασίας είναι τέσσερις ώρες. Κάθε εργασία είναι μια πρακτική δραστηριότητα που ενσωματώνει στοιχεία της βιολογίας, της χημείας και της φυσικής.
Τα καθήκοντα έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν τους κλάδους της επιστήμης, να παρέχουν σχετικές και βασισμένες στην έρευνα προκλήσεις, να εμπλέκουν όλα τα μέλη της ομάδας, να υποστηρίζουν την αυτο-βηματοδότηση, να προωθούν την ανώτερη και δημιουργική σκέψη, και να ενθαρρύνουν την ουσιαστική επικοινωνία.
Αυτός ο διαγωνισμός διαφέρει από τις άλλες επιστημονικές Ολυμπιάδες τα εξής τρία σημεία:
- οι συμμετέχοντες είναι 16 ετών ή νεότεροι, στις 31 Δεκεμβρίου πριν από τον διαγωνισμό.
- είναι ένας ομαδικός διαγωνισμός.
- οι δεξιότητες σε τρεις τομείς – βιολογία, χημεία και φυσική – δοκιμάζονται.
Στόχοι της EUSO είναι:
- Να ενθαρρύνει τους ταλαντούχους σπουδαστές να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους ως επιστήμονες.
- Να προσφέρει ανεκτίμητη εμπειρία σε φοιτητές οι οποίοι αργότερα μπορούν να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Επιστήμης.
- Οι μέντορες και οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα σπουδών και επιστημών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές που θα συμβάλουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης των επιστημών σε εθνικό επίπεδο.
- Να τονώσει το ενεργό ενδιαφέρον των φοιτητών στις επιστήμες.
- Να προωθήσει και να επιβραβεύσει την επιδίωξη της αριστείας στην επιστημονική προσπάθεια.
- Να καλλιεργήσει μια θετική και υψηλού προφίλ εικόνα της επιστήμης και των επιστημόνων.
- Να ενθαρρύνει την εκτίμηση της αξίας της επιστήμης στην ευρύτερη κοινότητα.
- Να μεταδώσει στους σπουδαστές, στα σχολεία και στην κοινότητα, τη σημασία της προηγμένης μελέτης και της προοδευτικής μάθησης στην επιστήμη.
- Να ενθαρρύνει την ενίσχυση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών από την Ε.Ε.
- Να προετοιμάσει τους φοιτητές της Ε.Ε. για τις συγκεκριμένες διεθνείς επιστημονικές ολυμπιάδες.