Καίτοι λιτά και απέριττα, τα εγκαίνια της 22ης ετήσιας εικαστικής έκθεσης του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων», στο «Αρχοντικό Στάλιου – Παπαδριέλειος Πινακοθήκη», ήταν υποβλητικά και λαμπερά.

Τα μέλη του Συλλόγου, με τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, αυτά της ανεπιτήδευτης ευγένειας, της ειλικρινούς φιλόξενης διάθεσης, της ζηλευτής δημιουργικότητας αλλά και της μετριοπάθειας, των γόνιμων προβληματισμών για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αλλά και της σεμνότητας, υποδέχτηκαν τους φιλότεχνους Κομοτηναίους σε μια βραδιά κατά την οποία για μια ακόμη φορά καταδείχθηκε η αξιέπαινη φυσιογνωμία του «Αθηνίωνα».

«Η έκθεσή μας είναι το απαύγασμα δουλειάς 22 ετών. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι, ενώ τα τελευταία χρόνια, και με την παραχώρηση αυτού του θαυμάσιου χώρου από τον Δήμαρχο κ. Πετρίδη, αφενός ο Σύλλογός μας έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, αλλά και αφετέρου να προσελκύσει και να μυήσει στον συναρπαστικό κόσμο των εικαστικών, 150 περίπου μαθητές. Και είμαστε και χαρούμενοι και υπερήφανοι, και έτσι υποσχόμαστε να συνεχίσουμε, σεβόμενοι το Αρχοντικό Στάλιου, αλλά και το κοινό της πόλης μας», ανέφερε φανερά ικανοποιημένος ο Πρόεδρος του «Αθηνίωνα», κ. Άρης Ασσαριωτάκης.

Το παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσε και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Γιώργος Πετρίδης, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού κ. Νατάσσα Λιβεριάδου και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο.

Αναδράμοντας στη σύγχρονη ιστορία του Αρχοντικού Στάλιου, που φέρει πια και την ονομασία «Παπδριέλειος Πινακοθήκη» και στο οποίο πλέον στεγάζεται ο «Αθηνίων», ο κ. Πετρίδης έπλεξε το εγκώμιο του αειμνήστου Δημάρχου Γιώργου Παπαδριέλη που οραματίστηκε την αναστύλωση του διατηρητέου, χτισμένου το 1833 νεοκλασικού, εξήρε τη συμβολή των κατοπινών δημοτικών διοικήσεων για την ανάδειξή του, και κατέληξε στην παραχώρησή του στον «Αθηνίων» από τη νυν δημοτική αρχή. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σκαπανέας της αναπαλαίωσης του Αρχοντικού Στάλιου υπήρξε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαδριέλης, ένας άνθρωπος που λειτουργούσε με την ψυχή του και όχι μόνο με το μυαλό, όχι σκεπτόμενος την ψηφοθηρία, και ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει εν λειτουργία. Ευθύνη των διαδόχων του ήταν να δώσουν στο κτίριο ζωή, και πράγματι προχώρησαν στα απαιτούμενα έργα», ανέφερε, και συνέχισε: «Και φτάσαμε να έχουμε ένα ωραίο κέλυφος χωρίς όμως περιεχόμενο. Και να προσπαθεί η κ. Λιβεριάδου να το συντηρήσει και να το διατηρήσει σε ευπρεπή κατάσταση δίχως να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Τότε ήταν που ήρθαν στο γραφείο μου οι άνθρωποι του «Αθηνίωνα» και συζητήσαμε την ανάγκη στέγασής του. Και τότε ήταν που σκέφτηκα ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ιδανικός. Και εκ του αποτελέσματος, όλοι νομίζω συμφωνούμε, αποδεικνύεται πως πράξαμε ορθώς».

Τα συγχαρητήριά του και τις ευχές του για δημιουργική συνέχιση των προσπαθειών του Συλλόγου, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου, συγχαίροντας το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου για το έργο τους, σημείωσε: «Μας εκπλήσσετε ευχάριστα κάθε φορά. Σαν σύλλογος καλλιτεχνών έχετε και το όνομα και τη χάρη. Η πλούσια δράση σας δίνει ζωή στο ιστορικό αυτό κτίριο, και ζωντάνια στον πολιτισμό του τόπου μας».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 18 Δεκεμβρίου με ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00, φιλοξενούνται 80 έργα που έχουν φιλοτεχνήσει 34 μέλη και 10 μαθητές των εργαστηρίων του Συλλόγου.

Για πρώτη φορά μάλιστα εκτίθενται πολλά περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές γλυπτά από μέταλλο και ξύλο, όπως και κεραμικά, αφού είναι η πρώτη χρονιά που τα αντίστοιχα τμήματα-εργαστήρια του συλλόγου λειτουργούν ολοκληρωμένα και οργανωμένα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κατά πιθανότητα πρωτοπορούν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Συνολικά ο Σύλλογος έχει 150 περίπου μαθητές (αριθμός ρεκόρ!), που παρακολουθούν μαθήματα σε δώδεκα τμήματα-εργαστήρια: Σχεδίου-Ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων, Αγιογραφίας, Φωτογραφίας, Κεραμικής παιδιών και ενηλίκων, Βιτρό, Ξυλογλυπτικής, Μεταλλογλυπτικής, Κηροπλαστικής, Πλεκτικής, Χαλκογραφίας.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε και θεατρικό διαδραστικό με τίτλο “Παραμύθια μετά λόγου και μουσικής” της Μαρίας Κουτρώνα, με τη συμμετοχή των μουσικών Κωνσταντίνου Ματθαίου και Μαρίας Αγγελίδου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ