Όλα τα φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε στον Ίασμο Ροδόπης κλιμάκιο του Τομέα Αγροτικού της ΝΔ με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο πλαίσιο του Οδοιπορικού “Συμφωνία Αλήθειας της ΝΔ με τους Αγρότες”.


Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Γραμματέας Αγροτικού κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Συντονιστής της ομάδας προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα κ. Δημήτρης Μελάς, ο Σύμβουλος του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής για θέματα πρωτογενή τομέα και αγροτικών συνεταιρισμών κ. Χρήστος Γιαννακάκης, και ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού κ. Σταύρος Σταυράκολγου.

«Στόχος μας είναι η σταδιακή φορολογική ελάφρυνση του Έλληνα αγρότη», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, και δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και ζωοτροφές από 24% σε 13%, για σταδιακή μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια, για μείωση και δικαιότερη κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών, για μείωση εν γένει του κόστους παραγωγής.

Ο κ. Γιαννακάκης, εκτιμώντας πως «σήμερα η αγροτική παραγωγή είναι μη βιώσιμη», εστίασε στην αναγκαιότητα στροφής σε σύγχρονα μοντέλα συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών.

«Θέλουμε με τις προτάσεις σας να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας», είπε στους αγρότες ο κ. Μελάς, αναφερόμενος στη σημασία εκπόνησης μιας Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής με εκ βάθρων αλλαγή φιλοσοφίας στον χώρο του πρωτογενή τομέα.

«Ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής περιφέρειας και ειδικότερα της Θράκης, μπορεί να αποτελέσει τον πνεύμονα μιας διαδικασίας εθνικής οικονομικής ανασυγκρότησης», υπογράμμισε ο κ. Σταυράκογλου.

«Δεν υποσχόμαστε όσα δεν μπορούμε να κάνουμε», επισήμανε ακόμη ο κ. Αυγενάκης, κατατάσσοντας τον πρωτογενή τομέα στους τρεις πυλώνες του σχεδίου της ΝΔ για την ανάταση της εθνικής οικονομίας, μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Στην ουσιαστική συζήτηση που έγινε με τους αγρότες, ανταλλάχθηκαν εποικοδομητικές απόψεις και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, μεταξύ άλλων σχετικά με: τη σημασία της διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων, τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα αγροτικά επιμελητήρια, την αναγκαιότητα λειτουργίας ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, τη σύσταση ξεχωριστού ασφαλιστικού ταμείου για αγρότες, το “αγκάθι” του πολυκερματισμού του κλήρου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ